Jablečné koláče z celého světa

Není lepšího období na pečení než podzim. A ještě lepší je využít sezónní produkci, jako třeba jablka. A kdo by neměl rád domácí jablečný koláč? Přečtěte si tipy a triky na pečení jablečného koláče vašich snů s pomocí přístroje Thermomix®.

Trochu jinak

Jablečné koláče jsou známé po celém světě. Každý region má sice svoji verzi, ale klíčové ingredience zůstávají podobné. Autentičnost koláči dodává hlavně výběr těsta a použité koření.

Proč doma nevyzkoušet různé druhy jablečných koláčů? Thermomix® může být vaším asistentem na pečení a připravit vám jablečný koláč dle vašeho výběru. Okořeňte jej čínskou směsí pěti koření, skořicí, muškátovým oříškem, citrónem, a to vše zabalte do listového nebo křehkého těsta. Možnosti jsou zkrátka nekonečné.

Cesta jablečného koláče

Po celém světě najdete různé druhy jablečných koláčů. Například Francie není známá jen pro svůj klasický tarte aux pommes – jednoduché těsto s pokládanými jemnými plátky jablek, někdy na lůžku z jablečného kompotu, ale také pro svůj převrácený koláč „tarte Tatin“, který ukrývá karamelizovaná máslová jablíčka.

Americká verze se svoji bohatou vrstvou jablek ochucených skořicí naskládanou mezi dvě rustikální kůrky těsta je docela podobná dánské verzi. Recept na dánský jablečný koláč se datuje až do středověku, kdy se koláče pekly v typických místních troubách. Tehdy se náplň ochucovala skořicí, kardamomem, zázvorem a muškátovým oříškem. Dánové také přidávali do kůrky těsta citronovou šťávu a plnotučné máslo.

V Anglii se do těsta běžně přidává i sádlo. Britské jablečné koláče se tradičně servírují s plnotučnou zakysanou smetanou nebo pudinkovým krémem. V jistých částech Británie se běžně do koláče přidává i sýr.

Neodjíždějte z Rakouska bez toho, aniž byste ochutnali kousek jablečného štrúdlu. Ten se dělá z jablek a rozinek, které jsou zabaleny v listovém těstě podobnému typu „filo“, jaké se používá v Turecku nebo Řecku.

Tipy na domácí pečení

Nejlepší jablka k pečení drží svůj tvar i pod žárem a zároveň vyvažují sladkou chuť těsta, jakou očekáváte od jablečného koláče. Nejlepšími typy jablek vhodných k použití jsou Jonagold, Honeycrisp, Braeburd a Pink Lady.

Dokud nezačnete s přípravou, tak uchovejte suroviny pro výrobu těsta v chladu. Pro šupinkatou kůrčičku používejte studené máslo. Máslo velmi snadno zamrazíte. Mějte jej v mrazničce připravené v nakrájených malých kostičkách, a tak snadno vytvoříte výborné těsto.

Nemáte zkušenosti s pečením koláčů? Nebojte se, protože s přístrojem Thermomix® můžete cestovat i přes nezmapované kulinářské území. Vestavěná váha a Průvodce vařením zajistí přesnost bez přílišné námahy, takže příprava těsta bude velmi snadná. Brzy zjistíte, že s radostí a lehkostí připravujete jablečné koláče z domova i zahraničí, což jistě budou obdivovat i vaši hosté.

Ať již máte s pečením zkušenosti, nebo jste v životě neudělali ani jeden koláč, všechnu inspiraci k pečení s jablky naleznete na Cookidoo®. Tak do toho!

Začněte péct