Tipy na párování piva s jídlem

S pivem bude jídlo ještě lepší!

Párováním piva s jídlem můžete vylepšit chuť připravovaných pokrmů. A pivo je překvapivě univerzální ingrediencí při vaření. Zjistěte, k čemu všemu se pivo hodí!

Hovězí maso

Možná jste zvyklí kombinovat steak s červeným vínem. Sladová piva však chuť hovězího také skvěle doplňují – představují totiž kontrast ke slanosti a dodávají masu komplexnější chuť. Belgická světlá piva typu Dubbel nebo Tripel s nádechem karamelu zvýrazní šťavnatost steaků tak, že štěpí tuk a napodobují karamelizaci červeného masa. Chuť těchto nasládlých piv také zůstává v ústech déle. Zvýrazní tedy šťavnatost masa při každém soustu a doplní ořechovou příchuť hovězího – zejména v případě takových kousků, které jsou sušené nebo prorostlé tukem.

Kuřecí pokrmy

Pivo skvěle doplní pečené kuře a takové opulentní pokrmy, jako je coq au vin nebo kuře se žampiony a marsalou. Podobným jídlům totiž dodá svěžest. Piva typu Ale z řemeslných pivovarů, jako například Saison, jsou bohatě sycená a poskytují tak kontrast k sytosti jídla. Jejich ovocná chuť také vyvažuje sytost tuku. Je také dostatečně šumivé, aby kontrastovalo tuku a oleji v jídle a osvěží patro po slaných omáčkách. Pivo Saison má také kořeněnou příchuť, která dodá zemitou chuť drůbeži a vytvoří tak zajímavou chuťovou kombinaci.

Mexické čili a guláš

U vydatných jídel, jako chilli nebo pomalu vařený guláš, je zapotřebí podobně výrazné pivo, které ustojí sytou chuť a dodá další výraznou akcent v podobě nápoje. Tmavá piva typu Stout nebo silné německé ležáky jako Doppelbock disponují výraznou chutí a jsou dostatečně tmavá a tělnatá, aby vhodně doplnila hutné šťávy a ochucené maso. Často se jim přezdívá „tekutý chléb“, při párování s jídlem tyto druhy piv připomínají teplé pečivo, které lze do slaných omáček namočit. Jejich osvěžující, nasládlá chuť vytváří dokonalou harmonii, která nejen povzbudí, ale také uspokojí naše chuťové pohárky. Lehká příchuť rumu, rozinek, karamelu a čokoládových pralinek dodá dušenému masu nové dimenze a aroma piva poskytne zážitek pro všechny smysly.

Mořské plody

Dáte-li si po jídle z korýšů kvasnicové pivo, zvolili jste ještě lepší variantu než víno. Pokud si za horkého letního dne pochutnáváte na mušlích svatého Jakuba nebo krabím mase, pivem také skvěle uhasíte žízeň. Belgická piva typu Witbier mají lehce nasládlou, medovou chuť a mistrně tak doplňují sladkou chuť mořských plodů. Díky obsahu ovsa je také zahalí sametovou pokrývkou. Díky své ovocné, ale zároveň sladové chuti tento typ piva doplní jemnost humřího masa a vytvoří komplexní roviny chuti, které v samotném humrovi nenajdeme.

Vaření s pivem

Přidáním piva snadno zvýrazníte zajímavé chutě pokrmů. Pivo můžete použít při pečení, opékání nebo dušení. Maso tím lépe zkaramelizuje a šťáva se dochutí. Pokud pivo použijete místo vody jako tekutinu pro dušení zeleniny, dodáte jí výraznější a odvážnější chuť. V polévkách a guláších chutná sytě a zemitě, jako kdybyste je vařili několik hodin. Piva s ořechovou příchutí můžete přidávat do dezertů pro komplexnější chuť o více rovinách. A s obsahem alkoholu si nemusíte dělat starosti. Téměř všechen alkohol se totiž při vaření vypaří.

Vyzkoušejte originální a chutné nápady, jak do vaření zakomponovat pivo!

Začněte vařit s pivem