Tipy na zimní detox

Příliš mnoho dobrot během svátků může přivodit nepříjemný pocit únavy a nadmutí. Pustíte-li se od nového roku do detoxikační stravy, získáte tím zpět tolik potřebnou energii a dobrý pocit.

Co je to detox?

Detox neznamená rychlý týdenní půst. Kvůli detoxu se nemusíte vzdávat veškerého jídla. Mělo by to být spíše naopak. Klíčem k detoxikaci je čistá strava, díky níž nemáte tolik chuť na jídla s vysokým obsahem tuku, soli a cukru. Nejlepším místem, kde začít, je vaše vlastní kuchyně. Níže uvádíme několik tipů:

● Vyvarujte se průmyslově zpracovaným a rafinovaným potravinám
● Řekněte „ne“ nezdravým jídlům
● Snižte množství soli a cukru, které konzumujete
● Volte lehčí a rostlinné alternativy mléčných produktů
● Jezte více čerstvého ovoce a zeleniny

Výtečné a výživné detoxikační recepty

Když přijde na detox, jsou nejlepší volbou polévky, smoothies a džusy. Snadno se připravují a jsou plné vitamínů.

Super tip: připravte si do mrazničky na nadcházející týden polévky, smoothies a džusy.

Mixování ovoce a zeleniny pomocí Thermomixu® nemůže být jednodušší. Stačí vložit suroviny do mixovací nádoby a vybrat program Mixování. Suroviny se začnou mixovat pomalu, rychlostí 5, která se automaticky zvýší na rychlost 6 až 8, dokud není dosaženo krémově hladké konzistence.

Dalším jednoduchým způsobem, jak využít všech výhod ovoce a zeleniny v jednom pokrmu, je jíst saláty, které se navíc dají rozmanitě kombinovat. Na salátech je skvělé, že si můžete tvořit své vlastní a přidávat do nich všechno, co se vám zlíbí. Přečtěte si v našem článku, jak svůj vlastní originální chutný salát vytvořit.

Suroviny bohaté na vitamíny

Ať vaříte cokoli, suroviny vybírejte uvážlivě. Některá jídla jsou pro detox lepší než jiná. Níže uvádíme několik našich favoritů:

Citróny

Citróny jsou antioxidanty plné vitamínu C. Pomáhají obnovit hladinu pH v těle a podporují imunitní systém. Díky své neotřelé chuti dokáží některá jídla oživit a přidat jim ten správný říz.

Kurkuma

V kombinaci s černým pepřem posílí váš imunitní systém a uleví od zánětů.

Zelí

Stejně jako brokolice, květák a kapusta obsahuje i zelí sulforafan, který pomáhá bojovat s toxiny. Zelí nemusí chutnat každému, ale pokud i tak chcete využít výhod, které přináší, zkuste ho přidat do polévky nebo do džusu.

Zázvor

Výborná volba, pokud jste nejedli zrovna zdravě. Zázvor dokáže uklidnit žaludek, napomáhá trávení a snižuje nadmutí. Zkuste si nastrouhat trochu zázvoru do džusu nebo si udělat zázvorový čaj.

Červená řepa

Červená řepa je pro detox naprosto skvělá. Není náhodou, že je nazývána superpotravinou. Je plná hořčíku, železa a vitamínu C a navíc prospívá pokožce, vlasům, snižuje hladinu cholesterolu a pomáhá k lepším sportovním výkonům.

Detoxikace díky volbě zdravějších a výživnějších potravin pomůže vašemu tělu regenerovat se a díky ní se budete cítit svěží a plní energie.