Užijte si přípravu mistrovského kulinářského díla s pomocí Thermomixu® TM6 a programu Sous-vide. Vařte maso, ryby, mořské plody, zeleninu a ovoce přesně tak, jak to máte rádi, a těšte se na dokonalé výsledky. Sous-vide je precizní a šetrný způsob přípravy jídel: potraviny se umístí do vodní lázně, přičemž jsou chráněny vzduchotěsným sáčkem schváleným pro styk s potravinami, a vaří se při kontrolované teplotě. Vaření v uzavřeném sáčku zajistí, že si suroviny zachovají všechny chutě a výživné látky. Thermomix® umí regulovat teplotu v krocích po jednom stupni Celsia a nabízí tak při vaření větší přesnost.
Sáčky lze utěsnit dvěma způsoby: buď ručně, ponořením tepelně odolných sáčků na zip do vody kvůli vytlačení vzduchu, nebo pomocí vakuovacího zařízení. Vyberte si vhodný způsob podle typu receptu. Pokud jsou v sáčku tekutiny, zvolte metodu ponoření do vody. Vakuovačka je velmi účinná u receptů, kdy sáček neobsahuje žádné tekutiny.
Chcete-li dosáhnout dokonalého výsledku, nakrájejte kousky potravin na zhruba stejnou velikost a tloušťku. Dobře je osolte a vložte co nejvíce naplocho do jednoho nebo více sáčků.
Marinováním tvrdší kousky masa zkřehnou a zároveň se podpoří jejich chuť. Přidejte trochu marinády do sous-vide sáčku a utěsněte jej ponořením do vody.
Při používání této metody vložte potraviny do vysoce kvalitních sáčků na zip. Vybírejte sáčky bez obsahu BPA (bisfenolu A). Jsou běžně dostupné u větších maloobchodníků. Polyetylénové sáčky nejsou pro vaření potravin vhodné. Naplňte vodou dřez nebo velkou mísu. Sáček uzavřete a na kraji ponechte otvor cca 3 cm. Sáček ponořte do vody, otevřenou část zipu nechte nad vodou. Tlak vody vytlačí vzduch ven . Před úplným ponořením sáček zcela uzavřete.
• Pro ochranu mixovací nádoby je třeba do vody přidat šťávu z poloviny vymačkaného citronu nebo zarovnanou lžičku vitamínu C (kyseliny askorbové). Množství vody závisí na objemu sáčků. Přilijte dostatečné množství vody, aby byly sáčky zcela ponořené, ovšem nikoli nad maximální úroveň naplnění.
• Vakuové sáčky používejte pouze jednou.
• Pro vaření sous-vide doporučujeme zakoupit zmrazené ryby nebo mořské plody, které byly zmrazeny při teplotě minimálně –20 °C po dobu nejméně 24 hodin. Před vařením nechte povolit.
•Chřest: 150 g loupaného chřestu, délka 14 cm, Sous-vide/15min/82ºC
•Losos: 150 g čerstvého filetu z lososa, tloušťka 3 cm, Sous-vide/45min/55ºC
•Středně propečený hovězí steak: 180–200 g každý, tloušťka 3 cm, Sous-vide/1h30min/54ºC
•Hovězí hrudí: 600–800 g, 2 kousky, tloušťka 5-6 cm, Sous-vide/12h/85ºC
•Vepřové kotlety: 350 g každá, tloušťka 3,5 cm, Sous-vide/1h30min/70ºC
•Vepřová líčka: 100–150 g každé, Sous-vide/8h/85ºC
•Kuřecí prsa: 250–300 g každé, tloušťka 2–3 cm, Sous-vide/1h30min/72ºC
•Meruňky: 300–350 g, 3 díly, přepůlené, Sous-vide/1h/80ºC
*Poznámka:
• Tyto teploty a doby přípravy jsou referenční informace po zahřátí vody.
• Pokud mají vaše suroviny jinou hmotnost nebo tloušťku, dobu upravte.
• Restováním masa a drůbeže po vaření sous-vide bude maso mnohem chutnější .
• Marinování masa a drůbeže před vařením chuť masa ještě více zvýrazní.