Pokud máte k dispozici zbytky, máte večeři naplánovanou a z poloviny i uvařenou. Úsporný kuchař jistě ocení fakt, že má pod kontrolou náklady, a jídla uprostřed týdne jsou po ruce a připravená k podávání.
Zkombinujte všechny potraviny, které vám během týdne zbydou, a přetvořte je ve vynikající večeři. Jediné pravidlo zní – nesmí zbýt vůbec nic!
Dva plátky masa, mrkev, kousek ryby, dvě vařené brambory. Všechny druhy surovin lze proměnit v nový pokrm, když přidáte další vhodnou přísadu. S trochou těsta lze například snadno připravit slaný koláč, pomocí rýže zase většinu ingrediencí proměníte v rizoto a kousek sýra udělá ze zbytkových potravin chutnou večeři jako mávnutím kouzelného proutku.
Vaření za pomoci těsta
V Thermomixu® snadno vyrobíte těsto na křehké pečivo; vhodnou dávku si můžete uložit do mrazničky buď úplně, nebo částečně vyválenou, aby se těsto rychleji rozmrazilo a vy jste ze zbytků snadno vytvořili slaný koláč. Náplň můžete připravit z libovolných surovin přimíchaných do ochuceného vaječného základu. Smíchejte vařenou zeleninu z chladničky, slaninu nebo zbytky konzervovaného tuňáka. K dalším přísadám, které můžete vyzkoušet, patří uvařené a pokrájené kuřecí maso a cibule, nakrájený losos a cuketa nebo nasekaná šunka. Podívejte se na náš recept na slaný koláč a zjistěte, jak připravit těsto a základní vaječnou směs.
Uvařte si rizoto
Náš klasický recept na rizoto s parmazánem zde použijte jako základ pro vytvoření vlastního receptu, v němž využijete různé zbytky. Klobásy promění rizoto ve vydatné jídlo a se zbylým sýrem typu brie nebo čedar vykouzlíte chutnou kombinaci například ve spojení s květákem nebo brokolicí.
Přidejte trochu sýra
Když jídlo posypete strouhaným sýrem a ohřejete v troubě, proměníte zbytkové potraviny ve zcela nové jídlo. Zapečte zbytek ratatouille posypaný strouhaným sýrem, nastrouhejte sýr na bramborovou kaši nebo na těstoviny v rajčatové omáčce a zapečte. Během chvilky budete mít jídlo, které budou vaše děti milovat.
• Když už hrozny a citrusy ztratí svůj lesk a banány jsou spíše hnědé než žluté, stále jsou dobré k jídlu. Jednoduše je přidejte do smoothie, které připravíte v Thermomixu®.
• Smíchejte zbytek bramborové kaše s nakrájenou naťovou zeleninou a osmahněte na oleji. Získáte chutnou snídani nebo přílohu.
• Uvařte dvakrát větší množství rýže nebo těstovin, než potřebujete, a část uložte v uzavřené nádobě do chladničky. Další den je ohřejte v nádobě Varoma, zatímco budete v Thermomixu® připravovat polévku.
• Pokud vám zbývá trocha sýra, jednoduše jej zmrazte do té doby, než jej budete potřebovat. Zmrazený sýr lze nastrouhat nebo použít do slaných sušenek.