Vyrobte si sami s Thermomixem® – marmelády

Domácí marmeláda připravená v Thermomixu® je skvělou pochoutkou. Sklenice vlastní ovocné dobroty vždy překoná kupované marmelády a lze ji použít i jako chutnou přísadu na slazení.

Na přípravu vlastní marmelády stačí ovoce, citrónová šťáva a cukr. Ochucení marmelády je zcela na vás. Využijte na maximum krásné bobulovité plody a připravte si třeba klasickou malinovou marmeládu – namazané na čerstvém pečivu prostě neodoláte. Nebo buďte odvážnější a ovoce zkombinujte – jako my při přípravě marmelády z jablek a kiwi, která je skvělým doplňkem rozpečeného toastu s máslem.

Tipy na přípravu marmelády:

Čerstvé je nejlepší

Při přípravě marmelády je nejlepší čerstvé a mírně nedozrálé ovoce. Měkké a přezrálé ovoce ztrácí svou kyselost, která je pro výrobu marmelády velmi důležitá.

Dejte si pozor na pektin!

Pektin se v některém ovoci vyskytuje přirozeně, např. v černém rybízu, jablkách, třešních a brusinkách. Když ovoce zahříváte a přidáváte cukr, pektin vám pomůže marmeládu zahustit. Pokud zavařujete ovoce s nízkým obsahem pektinu, např. hrušky, je vhodné do směsi pektin přidat.

Jaký typ cukru používat?

Názory na nejvhodnější cukr při přípravě domácí marmelády se liší. Do značné míry záleží na ovoci, se kterým pracujete. Některé cukry obsahují pektin, jiné nikoli. Pokuste se dosáhnout vyváženého poměru pektinu s ohledem na ovoce a cukr, aby se vaše marmeláda co nejlépe roztírala.

Želírovací cukr (obsahuje pektin): má velké krystaly, které marmeládě propůjčují jasnější konzistenci. Nevýhodou může být vyšší cena oproti běžnému krystalovému cukru.

Cukr na zavařování: tento cukr doporučujeme, když používáte ovoce s vyšším obsahem pektinu. Při vaření se pomalu rozpouští a pomáhá marmeládě ztuhnout.

Cukr krystal: lze jej doporučit u ovoce s vysokým obsahem pektinu, např. u třešní, jahod či hroznového vína. Je levnější než ostatní cukry, ale marmeláda může být řidší než při použití cukru na zavařování nebo želírovacího cukru.

Cukr krupice: zrnka krupicového cukru jsou menší, což znamená, že se rychleji rozpouštějí. To může způsobit, že si marmeládu připálíte. Na domácí marmelády a zavařeniny je vhodný, nicméně konečný produkt může být zakalený.

Bez cukru (a bez pocitu viny): to nejlepší na doma připraveném jídle je, že máte konečné slovo ohledně toho, co do něj dáte. Pokud preferujete marmeládu bez cukru, můžete použít ovocnou šťávu nebo sladidla.

Vždy používejte sterilizované nádoby

Dopřejte svým dobrotám křišťálově čisté nádoby, aby déle vydržely čerstvé. Jakmile nádoby sterilizujete, můžete je ozdobit mašlemi, látkami nebo vlastními nálepkami.

Objevte marmelády

Na Cookidoo® najdete staré oblíbené recepty, které jsou skvělé jako doplněk ke snídani, ale také osobité nové chutě, jimiž vylepšíte koláče, dortíky i masové a sýrové mísy.

Marmeládová inspirace