Vaříme s náhražkami mléka

Zájem o rostlinná mléka roste. Rostlinná mléka jsou oblíbená u stále většího počtu spotřebitelů – od veganů až po ty, kdo jedí maso. Vaření s náhražkami mléka se stává populární volbou. Mezi běžné důvody, proč na tyto náhražky přejít, patří domnělé zdravotní výhody, alergie, ohleduplnost k životnímu prostředí či chuťové preference.

Prohlédněte si našeho průvodce náhražkami mléka níže:

• Sójové mléko představuje nejoblíbenější variantu. Má jemnou chuť a lze jej snadno ohřát. Mimo to je chutné v teplých nápojích. Při vaření jej můžete použít jako přímou náhražku běžného mléka.
Mandlové mléko je také oblíbenou volbou. Má výraznější chuť a lze jej snadno použít v teplých nápojích i při vaření.
• Kešu mléko je husté, krémové a univerzální svým využitím. Dodá výraznou chuť slaným i sladkým pokrmům.
• Ovesné mléko představuje všestrannou surovinu s jemnou a sladkou chutí. Má také vyšší obsah bílkovin než ostatní náhražky mléka.
• Kokosové mléko má výraznou chuť a je oblíbenou volbou jak ve sladkých, tak slaných pokrmech.
• Rýžové mléko má jemnou texturu i chuť a nízký obsah bílkovin a tuku. Je přirozeně sladké a nejlépe se hodí do dezertů.
• Konopné mléko je zdravou variantou s vysokým obsahem bílkovin. Jeho silná chuť se hodí více do slaných pokrmů než do dezertů.

Připravte si vlastní náhražku mléka v Thermomixu®

Pokud si připravíte vlastní mléko v Thermomixu®, mléko není potřeba zbytečně balit a chladit. Pokud si vybíráte náhražku mléka z ekologických důvodů, jedná se o udržitelnou a snadnou volbu.

Chcete-li si připravit vlastní náhražku mléka, budete potřebovat sáček na výrobu rostlinného mléka. Jedná se o jemný a pevný sáček ze síťoviny, který se používá k cezení ořechového mléka. Lze také použít několik vrstev mušelínu. Některá rostlinná mléka, jako je ovesné, rýžové, konopné či kokosové mléko, je možné v Thermomixu® připravit během několika minut. Ostatní typy rostlinných mlék, např. mandlové či sójové mléko, je potřeba namočit přes noc, a proto jejich příprava trvá o něco déle. Není však o nic náročnější.

Není tedy na co čekat! Začněte tak, že si vyhledáte výraz „mléko“ v kategorii Základní recepty na stránkách Cookidoo®, kde najdete celou sekci na téma rostlinná mléka. Na zdraví!