5 tipů pro domácí produkty ze spíže

Spíž – tohle slovo evokuje kouzlo domova.

Základní věci v polici pečlivě označené etiketou. Uspořádané řady s paštikami, naloženou zeleninou a dokonalými džemy. Zavařovací sklenice s rubínově červeným rajčatovým pyré. Požitek vyvolávající křupavá granola. Velké pytle s čerstvě sklizenými bramborami. Sladká vůně ovoce ze sezónní sklizně. Dózy lákavě křehkého čokoládového cukroví a sušenek.

Dobře zásobená spíž s inspirativními surovinami pro vaření je skutečným potěšením. Radost z domácího vaření a pečení i nadšení, když přesně víte, co jídlo obsahuje, podporuje chuť na domácí suroviny.

Máte-li Thermomix®, je snadné si udělat vlastní nealergenní suroviny, počínaje amarantovou moukou a veganéza - veganská náhrada majonézy a konče mandlovým mlékem a oříškové máslo.

Proč vlastně dávat přednost domácím surovinám před těmi koupenými v obchodě?

• Jsou cenově dostupnější
• Jsou čerstvě připravené
• Zajistí méně plýtvání a více udržitelnosti
• Jsou uzpůsobené vašim chutím
• Víte, co si dáváte na talíř

Thermomix® má zakomponovány funkce jako krájení, mletí, mixování a hnětení, díky nimž si snadno vyrobíte svoje vlastní ochucovadla a čatní, omáčky, kořenicí směsi, kořenicí přísady a vývary, másla, oleje či kvasnice. Změníte tak i svůj způsob přípravy jídel a vaření se pro vás stane potěšením.

Podívejte se na našich 5 tipů, které vám pomohou uspořádat a naplnit spíž domácími surovinami:

1) Nakupujte ve velkém a podle sezony

Nakupování surovin ve velkém a podle sezony šetří vaše peníze a je také ohleduplnější k životnímu prostředí. Zvažte bobulovité ovoce na džemy, dýně na náplň do domácího koláče nebo čerstvou bazalku na pesto.

2) Suroviny skladujte vcelku pro neomezené využití

Mějte ve spíži cukr krystal a namelte ho na icing sugar, až bude třeba. Nebo si vyrobte vlastní mouku z celozrnných druhů obilovin. Nevíte-li, co s nadbytkem rýže, buďte „in“ a umelte ji na rýžovou mouku, kterou použijete při přípravě různých receptů.

3) Mějte připravené omáčky k rychlé večeři

Pokud jde o omáčky, je Thermomix® váš superhrdina. Kari, omáčky na těstoviny či pesto – můžete je udělat snadno úplně od začátku.

4) Kupujte celé plody koření

Nákupem celého koření ho uchováte čerstvé po delší dobu. Vždy si vlastní suroviny namelte podle potřeby, abyste tak zachovali jeho čerstvost a chuť, skladujte a použijte ho později.

5) Vždy mějte přehled, co máte po ruce

Narazili jste ve spíži na zavařovací sklenice se záhadným obsahem? Promyšlený systém etiket vám pomůže uchovat si přehled o tom, co je uvnitř a dokdy by to mělo být spotřebováno. Vyberte si jednu či dvě věci, které každý týden doma připravíte, a brzy bude vaše spíž překypovat domácími produkty.

Chcete si přečíst více?

Podívejte se na všechny naše tipy a triky ohledně spíže.

Více článků