Tipy pro vytváření vlastních receptů

Vytvořené recepty nejsou oficiálními recepty společnosti Vorwerk. Dodržujte obecně platné bezpečnostní pokyny a pečlivě sledujte proces přípravy, aby nedošlo k úrazu.

Než začnete upravovat nebo vytvářet svoje vlastní recepty, naučte se pracovat s přístrojem Thermomix® podle receptů z receptové platformy Cookidoo®. Pro začátek si najděte na Cookidoo® recept podobný tomu, který chcete připravit. Recept pro Thermomix® použijte jako předlohu.

Pokud se množství jednotlivých surovin výrazně liší, upravte dobu přípravy. Dbejte na to, abyste nepřekročili maximální objem mixovací nádoby (2,2 litru).

Přizpůsobte postup receptu pro Thermomix® svým potřebám. Někdy lze dva kroky tradičního receptu provést s Thermomixem® v jediném kroku!

Stáhnout Tabulky pro vaření
Recepty s funkcí Výběr porcí a tipy

Uspořádání přípravných kroků

Od suchého k mokrému: začněte s úkony, které vyžadují čistou a suchou mixovací nádobu (např. mletí cukru, sekání bylinek).
Od studeného k horkému:_ hnětení těsta, šlehání bílků nebo smetany, míchání nápojů či krájení cibule před přípravou omáček nebo polévek.
Vše v jednom: často lze několik surovin použít najednou a výrazně tím zkrátit dobu přípravy receptu.

Vždy, když je to možné, připravujte několik pokrmů najednou pomocí varného košíku a/nebo Varoma systému.

Obecné rady

Mletí obilovin, ořechů nebo cukru a sekání sýra či pečiva by mělo být prvním krokem. Tyto úkony se nejlépe dělají v čisté a suché mixovací nádobě, kterou pak není nutné před dalším krokem téměř vůbec čistit.
Hnětení těsta na chleba, pizzu nebo těstoviny provádějte vždy před ostatními úkony. Tyto druhy těsta lze obvykle snadno vyjmout z mixovací nádoby, takže se vyhnete zbytečnému umývání.
Mixování omáček, těsta na moučníky, lívance či sušenky trvá několik sekund při rychlostech 2–5. Všimněte si, že všechny suroviny lze obvykle smíchat najednou.
Šlehání bílků vyžaduje dokonale čistou mixovací nádobu, proto tento úkon provádějte hned, jakmile je to možné. Pamatujte na to, že je třeba používat šlehací metličku při maximální rychlosti 4.
Krájení zeleniny před restováním. Když při krájení zeleniny přidáte olej, usnadníte si práci a mnohdy ani nemusíte mezi jednotlivými úkony mixovací nádobu složitě vyškrabovat.
Vaření a dušení při 90–100 °C, abyste zachovali co nejvíce živin. Doba přípravy závisí na surovinách, proto použijte jako vodítko podobný recept pro Thermomix®. K míchání nebo mixování bez sekání použijte zpětný chod.
Mléko nebo smetanu vařte při 90 ºC, aby se předešlo rozvaření. Omáčky míchejte rychle, aby se netvořily hrudky, a to při rychlosti 2–4.
Ve varném košíku nebo ve Varomě vařte v páře suroviny, jako je zelenina, rýže, krevety a masové kuličky. Do mixovací nádoby přidávejte tekutinu nebo je připravujte současně s jiným pokrmem v mixovací nádobě.

Ať se vám dobře vaří!

Sdílení je radost!

Nezapomeňte šířit radost a sdílejte svá kulinářská díla se svými přáteli a rodinou prostřednictvím oblíbených kanálů! Stačí kliknout na tři tečky v pravém dolním rohu receptu a vybrat možnost „Sdílet recept". Pak si můžete vybrat sdílení prostřednictvím sociálních médií, e-mailu nebo odkazu.

Přejít k vytvořeným receptům

Tipy pro krájení a vaření v páře

Naše tabulky pro Thermomix® jsou skvělým výchozím bodem při vytváření vašich vlastních receptů.

Stáhnout Tabulky pro vaření