Vytvořené recepty nejsou oficiálními recepty společnosti Vorwerk. Dodržujte obecně platné bezpečnostní pokyny a pečlivě sledujte proces přípravy, aby nedošlo k úrazu.
Než začnete upravovat nebo vytvářet svoje vlastní recepty, naučte se pracovat s přístrojem Thermomix® podle receptů z receptové platformy Cookidoo®. Pro začátek si najděte na Cookidoo® recept podobný tomu, který chcete připravit. Recept pro Thermomix® použijte jako předlohu.
Pokud se množství jednotlivých surovin výrazně liší, upravte dobu přípravy. Dbejte na to, abyste nepřekročili maximální objem mixovací nádoby (2,2 litru).
Přizpůsobte postup receptu pro Thermomix® svým potřebám. Někdy lze dva kroky tradičního receptu provést s Thermomixem® v jediném kroku!
Stáhnout Tabulky pro vaření
Recepty s funkcí Výběr porcí a tipy
• Od suchého k mokrému: začněte s úkony, které vyžadují čistou a suchou mixovací nádobu (např. mletí cukru, sekání bylinek).
• Od studeného k horkému:_ hnětení těsta, šlehání bílků nebo smetany, míchání nápojů či krájení cibule před přípravou omáček nebo polévek.
• Vše v jednom: často lze několik surovin použít najednou a výrazně tím zkrátit dobu přípravy receptu.
Vždy, když je to možné, připravujte několik pokrmů najednou pomocí varného košíku a/nebo Varoma systému.
• Mletí obilovin, ořechů nebo cukru a sekání sýra či pečiva by mělo být prvním krokem. Tyto úkony se nejlépe dělají v čisté a suché mixovací nádobě, kterou pak není nutné před dalším krokem téměř vůbec čistit.
• Hnětení těsta na chleba, pizzu nebo těstoviny provádějte vždy před ostatními úkony. Tyto druhy těsta lze obvykle snadno vyjmout z mixovací nádoby, takže se vyhnete zbytečnému umývání.
• Mixování omáček, těsta na moučníky, lívance či sušenky trvá několik sekund při rychlostech 2–5. Všimněte si, že všechny suroviny lze obvykle smíchat najednou.
• Šlehání bílků vyžaduje dokonale čistou mixovací nádobu, proto tento úkon provádějte hned, jakmile je to možné. Pamatujte na to, že je třeba používat šlehací metličku při maximální rychlosti 4.
• Krájení zeleniny před restováním. Když při krájení zeleniny přidáte olej, usnadníte si práci a mnohdy ani nemusíte mezi jednotlivými úkony mixovací nádobu složitě vyškrabovat.
• Vaření a dušení při 90–100 °C, abyste zachovali co nejvíce živin. Doba přípravy závisí na surovinách, proto použijte jako vodítko podobný recept pro Thermomix®. K míchání nebo mixování bez sekání použijte zpětný chod.
• Mléko nebo smetanu vařte při 90 ºC, aby se předešlo rozvaření. Omáčky míchejte rychle, aby se netvořily hrudky, a to při rychlosti 2–4.
• Ve varném košíku nebo ve Varomě vařte v páře suroviny, jako je zelenina, rýže, krevety a masové kuličky. Do mixovací nádoby přidávejte tekutinu nebo je připravujte současně s jiným pokrmem v mixovací nádobě.
Ať se vám dobře vaří!
Nezapomeňte šířit radost a sdílejte svá kulinářská díla se svými přáteli a rodinou prostřednictvím oblíbených kanálů! Stačí kliknout na tři tečky v pravém dolním rohu receptu a vybrat možnost „Sdílet recept". Pak si můžete vybrat sdílení prostřednictvím sociálních médií, e-mailu nebo odkazu.