Tři jednoduché ingredience – cukr, máslo a smetana – nabízejí mnoho vynikajících možností pro výrobu úžasných dezertů, lahůdek pro zvláštní příležitosti a dárků pro blízké. Níže najdete některé odpovědi na časté otázky týkající se přípravy karamelu.
Karamel může představovat jak nostalgickou, tak moderní chuť – záleží na vaší náladě a na surovinách, se kterými ho zkombinujete. Mléčný karamel (butterscotch), dulce de leche a toffee jsou nadčasové lahůdky, které s sebou nesou tradici a pocit uspokojení. Oblíbenou kombinaci představuje karamel a čokoláda. Dodejte karamelu křupavost v podobě pražených oříšků nebo semínek. Pro neotřelý šmrnc pak můžete karamel posypat vločkami mořské soli nebo jej spojit s příchutěmi z jiných koutů světa, jako jsou kardamom nebo zázvor.
• Použijte Thermomix® TM31 a TM5 a připravte si cukrový sirup, který zahřejete na teplotu 120 °C. Přelijte sirup do kastrůlku a zahřívejte na střední teplotu. Pečlivě směs pozorujte a jemně kastrůlkem pohybujte do kruhu, dokud sirup nezmění barvu. Vyzkoušejte pár kapek na bílém talíři – optimální barva by měla mít jantarový odstín.
• Tip na úspěch: při přípravě karamelu v kastrůlku použijte zpočátku pokličku, dokud se veškerá voda neodpaří. Poklička zachytí páru a všechny krystalky cukru stečou po stěnách kastrůlku dolů. Díky tomu budete mít karamel čirý a tekutý.
• Thermomix® TM6 vás zbaví neustálého hlídání a odhadování. Vyzkoušejte naše osvědčené recepty a úspěch je zaručen. Při každé přípravě karamelu si vychutnáte překvapení a radost ve tvářích svých hostů.
• Superrychlý karamel připravíte za pomoci hotových karamelových bonbónů. Nasekejte je v Thermomixu® a pro jejich rozpuštění zvolte 3 minuty/75 °C/rychlost 1, při větším množství je nechte rozpouštět o něco déle.
• Karamel se vaří při velmi vysokých teplotách. Zacházejte s ním opatrně a používejte vařečku nebo stěrku, abyste předešli styku s pokožkou. A odolejte pokušení vařečku olíznout, dokud nebude karamel zcela chladný!
• Pokud vám v mixovací nádobě zbytky karamelu ztuhnou, přidejte v TM5 1 litr teplé vody z kohoutku a dejte vařit na 10 minut/70 °C/rychlost 1. Pro TM6 jednoduše přidejte vodu a spusťte režim předmytí.
Lahodná, krémová, hustá… Zkuste odolat pokušení sníst ji všechnu přímo z nádoby! Raději ji podávejte s jogurtem nebo palačinkami, ozdobte s ní vanilkovou zmrzlinu, přidejte do těsta na brownies nebo s ní přizdobte talíře s dezertem. Také můžete rozdělit dávku na dvě části a darovat malou skleničku kamarádce nebo kolegovi. Krásné překvapení, které určitě potěší…
Lahodné cukrovinky chladnou na kuchyňském stole. Jakmile jsou vychlazené, dobře je zabalte, aby nevstřebávaly vlhkost ze vzduchu. Krokant nebo honeycomb nalámejte na kousky a uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě. Karamelovou omáčku skladujte v utěsněné nádobě v zadní části chladničky. Domací karamelky nakrájejte na úhledné kousky velkým a ostrým kuchyňským nožem, který zahřejete nebo lehce potřete olejem, aby se vám kousky karamelové hmoty nelepily na čepel. Místo silného tlaku spíše jemně pohybujte nožem vpřed a vzad, abyste získali ostré hrany. Zabalte karamelky do čtverečků pečicího papíru a uložte do vzduchotěsné nádoby. Je-li vzduch velmi vlhký, může být tím nejlepším místem, kam nádobu uložit, chladnička.
Profi tip: V létě přidejte na dno nádoby vrstvu rýže a zakryjte ji pergamenovým papírem. Rýže absorbuje přebytečnou vlhkost a domací karamelky vám vydrží déle.
Objevte nápady, jak je zabalit jako dárek.