Karamel, dokonalý domácí luxus

Tři jednoduché ingredience – cukr, máslo a smetana – nabízejí mnoho vynikajících možností pro výrobu úžasných dezertů, lahůdek pro zvláštní příležitosti a dárků pro blízké. Níže najdete některé odpovědi na časté otázky týkající se přípravy karamelu.

Je karamel klasickou, nebo moderní chutí?

Karamel může představovat jak nostalgickou, tak moderní chuť – záleží na vaší náladě a na surovinách, se kterými ho zkombinujete. Mléčný karamel (butterscotch), dulce de leche a toffee jsou nadčasové lahůdky, které s sebou nesou tradici a pocit uspokojení. Oblíbenou kombinaci představuje karamel a čokoláda. Dodejte karamelu křupavost v podobě pražených oříšků nebo semínek. Pro neotřelý šmrnc pak můžete karamel posypat vločkami mořské soli nebo jej spojit s příchutěmi z jiných koutů světa, jako jsou kardamom nebo zázvor.

Jak připravíte karamel?

• Použijte Thermomix® TM31 a TM5 a připravte si cukrový sirup, který zahřejete na teplotu 120 °C. Přelijte sirup do kastrůlku a zahřívejte na střední teplotu. Pečlivě směs pozorujte a jemně kastrůlkem pohybujte do kruhu, dokud sirup nezmění barvu. Vyzkoušejte pár kapek na bílém talíři – optimální barva by měla mít jantarový odstín.

• Tip na úspěch: při přípravě karamelu v kastrůlku použijte zpočátku pokličku, dokud se veškerá voda neodpaří. Poklička zachytí páru a všechny krystalky cukru stečou po stěnách kastrůlku dolů. Díky tomu budete mít karamel čirý a tekutý.

Thermomix® TM6 vás zbaví neustálého hlídání a odhadování. Vyzkoušejte naše osvědčené recepty a úspěch je zaručen. Při každé přípravě karamelu si vychutnáte překvapení a radost ve tvářích svých hostů.

• Superrychlý karamel připravíte za pomoci hotových karamelových bonbónů. Nasekejte je v Thermomixu® a pro jejich rozpuštění zvolte 3 minuty/75 °C/rychlost 1, při větším množství je nechte rozpouštět o něco déle.

Na co je třeba myslet při přípravě karamelu?

• Karamel se vaří při velmi vysokých teplotách. Zacházejte s ním opatrně a používejte vařečku nebo stěrku, abyste předešli styku s pokožkou. A odolejte pokušení vařečku olíznout, dokud nebude karamel zcela chladný!

• Pokud vám v mixovací nádobě zbytky karamelu ztuhnou, přidejte v TM5 1 litr teplé vody z kohoutku a dejte vařit na 10 minut/70 °C/rychlost 1. Pro TM6 jednoduše přidejte vodu a spusťte režim předmytí.

Karamelová omáčka – na co ji můžete využít?

Lahodná, krémová, hustá… Zkuste odolat pokušení sníst ji všechnu přímo z nádoby! Raději ji podávejte s jogurtem nebo palačinkami, ozdobte s ní vanilkovou zmrzlinu, přidejte do těsta na brownies nebo s ní přizdobte talíře s dezertem. Také můžete rozdělit dávku na dvě části a darovat malou skleničku kamarádce nebo kolegovi. Krásné překvapení, které určitě potěší…

Mám hotové domácí karamely, křehký arašídový nebo medový karamel. A co teď?

Lahodné cukrovinky chladnou na kuchyňském stole. Jakmile jsou vychlazené, dobře je zabalte, aby nevstřebávaly vlhkost ze vzduchu. Krokant nebo honeycomb nalámejte na kousky a uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě. Karamelovou omáčku skladujte v utěsněné nádobě v zadní části chladničky. Domací karamelky nakrájejte na úhledné kousky velkým a ostrým kuchyňským nožem, který zahřejete nebo lehce potřete olejem, aby se vám kousky karamelové hmoty nelepily na čepel. Místo silného tlaku spíše jemně pohybujte nožem vpřed a vzad, abyste získali ostré hrany. Zabalte karamelky do čtverečků pečicího papíru a uložte do vzduchotěsné nádoby. Je-li vzduch velmi vlhký, může být tím nejlepším místem, kam nádobu uložit, chladnička.

Profi tip: V létě přidejte na dno nádoby vrstvu rýže a zakryjte ji pergamenovým papírem. Rýže absorbuje přebytečnou vlhkost a domací karamelky vám vydrží déle.

Objevte nápady, jak je zabalit jako dárek.

Jak nakrájet karamel

Objevte svět karamelu na Cookidoo®

Vyhledejte si recepty, kde hraje karamel hlavní roli – nebo je jednou z důležitých surovin.

NECHTE SI ZDÁT O KARAMELU…