Pomalé vaření

Pomalé vaření s přístrojem Thermomix® je o relaxaci a tvorbě chutí. Pomalé vaření ze surovin vytáhne opravdovou chuť, jak sladkou, tak slanou. Jednoduše suroviny připravte, posaďte se a relaxujte až 8 hodin, zatímco Thermomix® vše navaří za vás. Uvařte pomalu své oblíbené recepty a zmrazte je, abyste měli večeři připravenou vždy, když vás tlačí čas.

Program Pomalé vaření je ideální pro vaření masa, jako jsou kuřecí stehna, vepřové/jehněčí plecko a hovězí hrudí, které jsou při krátkém vaření obvykle tuhé.

Chcete-li si vytvořit vlastní recept, začněte tím, že vyjdete z podobného receptu Thermomix®. Pak do mixovací nádoby, rovnoměrně okolo mixovacího nože, vložte potřebné suroviny a koření. Přidejte dostatek tekutiny, jako je vývar nebo omáčka, aby byly ostatní suroviny zalité, dobře zamíchejte pomocí měchačky, zvolte čas a teplotu (použijte nastavení pro recept, z něhož vycházíte) a spusťte program Pomalé vaření. Vámi vybrané suroviny během pomalého vaření v přístroji Thermomix® změknou a pustí šťávu.

Tipy

• Chcete-li své pomalu vařené dobroty zmrazit, nechte je před zmražením vychladnout. Mrazte jídla, která je možné opětovně ohřát v troubě.
• Na citlivější suroviny, jako je kuře nebo fazole, používejte kryt ostří, aby nedošlo k rozsekání masa.
• Při pomalém vaření můžete pracovat buď s čerstvými, nebo mraženými surovinami. Když používáte zmrazené suroviny, nechejte je před vařením zcela rozmrznout.
• Aby se suroviny vařily rovnoměrně, nakrájejte kousky na přibližně stejnou velikost a tloušťku.
• Tuk při pomalém vaření masa neodteče, a proto je vhodné nežádoucí tuk před vařením odkrojit.
• Pro hlubší a bohatší chuť některé ze surovin před začátkem pomalého vaření tepelně upravte, např. maso osmahněte a cibuli, šalotku či pórek orestujte nebo karamelizujte.
• Na začátku vaření přidejte koření nebo bylinky pro vylepšení chuti.

Poslední detaily

• Těstoviny, rýže nebo čerstvé suroviny, které vyžadují krátkou dobu vaření, např. špenát, brokolice, hrášek, cuketa nebo čerstvé bylinky, lze přidat a povařit na konci pomalého vaření.
• Bohatší struktury a čerstvé chuti docílíte, když mléko, zakysanou smetanu nebo krémový sýr přidáte až na konci vaření.

3 způsoby, jak zahustit omáčku při pomalém vaření

• Na začátku přidejte 10 g mouky.
• Na konci přidejte směs 15 g kukuřičného škrobu a 15 g studené vody a nechejte mírně povařit.
• Použití přístroje Thermomix® k redukci omáčky: na konci vaření buď přelijte směs přes varný košík nebo systém Varoma, nebo odeberte hlavní suroviny pomocí kuchyňských kleští. Šťávu nalijte do mixovací nádoby, varný košík umístěte na místo odměrky na víku mixovací nádoby a redukujte po dobu 10 až 15 minut / Varoma rychlost 1.

Co je dobré vědět…

• Používejte maximálně 800 g masa.
• Pro ochranu před korozí přidejte jakoukoli kyselou surovinu, např. rajče, víno, ocet nebo citronovou šťávu.
• Používejte předem vařené nebo konzervované fazole, protože teploty během pomalého vaření nejsou dostatečně vysoké, aby zahubily přirozené toxiny.

Vyzkoušejte pro začátek vaší cesty pomalého vaření naše pomalu dušené kuřecí maso s cizrnou nebo uzené vepřové s fazolemi.

Recepty pro pomalé vaření