Zdobení velikonočních kraslic s dětmi

5 kroků pro krásně obarvené a ozdobené kraslice

Naučte se, jak lze přírodně barvit vejce ve vašem Thermomixu® pomocí režimu TM6 Vaření vajec, a získejte skvělé tipy, se kterými z vajíček uděláte malá umělecká díla!

1. Vyberte si ta správná vajíčka

Pokud chcete vajíčka barvit přírodními barvivy, použijte pro dosažení nejlepších výsledků bílá vejce. Můžete sice barvit i ta hnědá, ale v tom případě počítejte s tím, že barevné tóny vyjdou jinak než u bílých vajec. Pokud však chcete co nejvíce různých odstínů, pak můžete obarvit hnědá i bílá vajíčka!

2. Připravte skořápky

Abyste zajistili, že vaječné skořápky budou barvu dobře absorbovat, nechte před barvením děti vložit vajíčka na několik minut do octové lázně (1 polévková lžíce octa na 1 litr vody). Skořápky můžete také otřít hadříkem namočeným v octu. Tím se skořápky zdrsní a barva na nich bude lépe držet.

Podívejte se, jak na to

3.

Před barvením vajec vyzkoušejte některé z těchto „triků“, které jim dodají speciální efekt:

Čáry a pruhy – kolem syrových vajec obtočte gumičky, vlnu nebo nitě různých velikostí. Tam, kde se bude gumička dotýkat skořápky, vejce nebude absorbovat barvu a zůstane bílé/hnědé.

Listy a květy – posbírejte malé lístky, byliny nebo květy a umístěte je přímo na skořápku syrového vejce. Opatrně přes vajíčko navlékněte nylonovou punčochu a na obou koncích ji pevně zavažte. Části skořápky, na nichž jsou umístěny lístky, pak nebudou barvivo absorbovat.

Symboly a písmena – pomalujte vajíčka citrónovou šťávou. Namočte vatový tampon do čerstvě vymačkané citrónové šťávy a na skořápku opatrně namalujte malé symboly nebo písmena. Až budete vajíčka barvit, části potřené šťávou se nenabarví.

4. Barvěte vajíčka přírodně

Rozhodněte se, jakou barvu chcete na vajíčkách mít. Poté použijte program Thermomix® TM6 Vaření vajec, pomocí nějž je uvaříte natvrdo a připravíte k barvení!

K barvení načerveno vyzkoušejte: obarvení vajíček pomocí džusu z červené řepy
K barvení namodro vyzkoušejte: obarvení vajíček pomocí červeného hlávkového zelí
K barvení nažluto vyzkoušejte: obarvení vajíček pomocí kurkumy
K barvení naoranžovo vyzkoušejte: obarvení vajíček pomocí červených cibulových slupek
K barvení nazeleno vyzkoušejte: obarvení vajíček pomocí lístků zeleného čaje

• Postupujte podle výše uvedených receptů a obarvěte vajíčka na různé barvy. Pro každou barvu vložte přímo do mixovací nádoby vodu, vejce a barvicí přísadu a pomocí programu Vaření vajec uvařte vajíčka natvrdo (některé barvicí přísady je třeba předem nakrájet, například červené zelí).

• Pokud se vám barva nezdá dostatečně intenzivní, můžete vajíčka vrátit zpět a nechat je ve studené barevné vodě ještě na několik minut, hodin nebo dokonce přes noc.

• Pokud jste na vajíčka před barvením pod punčochou umístili gumičky nebo květy, počkejte s jejich sejmutím až do chvíle, kdy vajíčka budou úplně vychlazená!

5. Poslední detaily

Až obarvená vajíčka úplně vychladnou, sáhněte po výtvarných potřebách a nechte děti, aby přidaly nějaké osobní a kreativní prvky.

Pokud chcete, aby se vaše vajíčka pěkně leskla, vyleštěte je měkkým hadříkem a trochou rostlinného oleje.

Ke zdobení kraslic používejte fixy, které lze bezpečně používat na potraviny. Zkuste na obarvená vajíčka nakreslit tváře malých zajíčků nebo kuřátek a pak jim z barevného papíru vystřihněte a přilepte uši nebo kuřecí zobáčky!

Pokud plánujete obarvená vajíčka konzumovat, skladujete je v chladničce a spotřebujte je do 1 týdne.

Velikonoční brunch

Chcete doplnit svůj velikonoční brunch perfektně uvařenými vejci? Ať už vejce vaříte na měkko, nahniličko nebo natvrdo, uvařte je na jedničku díky programu TM6 Vaření vajec.

Dokonale uvařená vajíčka