Jak nadrtit koření

Pokud jste nikdy nezkusili nadrtit si vlastní koření, čeká vás jedno velké aromatické překvapení! Čerstvé a voňavé koření představuje jeden z nejjednodušších způsobů, jak z dobrého pokrmu vykouzlit něco výjimečného.

Koření je výrazným dochucovadlem, které může pocházet z kůry (skořice), pupenů (hřebíček), plodů (paprika), kořenů (zázvor) nebo semínek (muškátový oříšek) rostlin a stromů. Obsahuje esenciální oleje a jiné chuťové komponenty, které začnou ztrácet na intenzitě, jakmile je rozdrtíte. Pokud si koupíte celé koření a nadrtíte si jej sami, dosáhnete mnohem lepší chuti a výsledku, než pokud si jej koupíte již namleté.

S Thermomixem® si během chvilky můžete nadrtit úžasné množství celého koření a vytvořit tak různé kořenicí směsi a pasty – stačí na několik sekund použít program Turbo. Skořice, římský kmín, koriandr, zázvor, garam masala, kardamom, chilli… Prostě nekonečné množství vzrušujících možností!

Pokud vaříte tradiční indické jídlo, připravte si vlastní Madras Curry Powder tak, že nadrtíte čerstvé koření. Dosáhnete tím autentické chuti. Pokud při vaření používáte koření, neznamená to, že připravené pokrmy budou vždycky pálivé a kořeněné. Největší výhodou vlastnoručně vyrobených past a prášků je, že máte plnou kontrolu nad tím, jak budou ostré.

Tipy

• Čerstvě nadrcené koření nabízí mnohostranné využití. Můžete jím ochutit oblíbený prawn broth, či jej přidat do ice cream. Skvěle chutná šálek horké čokolády se špetkou chilli a troškou skořice. Koření můžete dokonce před nadrcením opražit a dosáhnout tak opravdu výrazné chuti.

• Celé koření nejlépe využijete, pokud je nadrtíte až ve chvíli, kdy je zrovna potřebujete. Můžete je však také uchovat ve vzduchotěsné nádobě nebo v zavařovací sklenici se šroubovacím víčkem a použít je později. Koření tak bude čerstvější než jeho sušená verze, která je k dostání v supermarketu a zdaleka nemá tak intenzivní vůni.

• Stejně jako parfém či jiné aromatické látky není dobré koření vystavovat teplu, světlu, vlhkosti či vzduchu. Ideálním místem je tmavé místo, například ve skříni, pokud možno ne nad sporákem.

• Čerstvě nadrcené směsi koření a pasty jsou skvělým dárekem pro přátele a blízké. S Thermomixem® můžete vytvořit vlastní směsi koření, které doplní osobnost nebo styl vaření obdarované osoby – hřejivé, sladké, čerstvé, delikátní, voňavé, plné chuti, nebo třeba ohnivé či pikantní!

Čerstvě nadrcené koření dodá vašim jídlům úžasný nový rozměr chutí a vůní. Vyhledávejte koření v základních receptech na Cookidoo® a objevte tak naše nejoblíbenější směsi koření.

Začněte tvořit