Saláty pro každou příležitost

V létě je základem našeho jídelníčku salát, protože toužíme po čerstvém a studeném jídle. Saláty jsou však vynikající po celý rok. Podle způsobu přípravy je můžete podávat jako přílohu, předkrm nebo vydatné hlavní jídlo. Připravte si salát na doma nebo s sebou na piknik, na pláž nebo do kanceláře. A zapomeňte na rutinu: možnosti kombinací jsou nekonečné! Zde je pár tipů, které vám pomohou do začátku.

Sestavte si vlastní salát

Salát představuje skvělý způsob, jak vyzkoušet nové kombinace chutí a textur (struktur???). Chcete-li připravit pestrý a vyvážený salát, stačí si sestavit svůj vlastní pomocí následujících přísad.

Základ: vyberte si některou z uvedených ingrediencí nebo jich zkombinujte několik: zelené listy (hlávkový salát, kapusta, rukola, špenát), nasekané červené či bílé zelí, těstoviny, rýže nebo vařené obilniny, jako je quinoa, bulgur či faro.

Syrová nebo vařená zelenina: přidejte do základu barvu a chuť tím, že použijete některou z následujících surovin: nakrájené avokádo, strouhanou mrkev, cibuli nakrájenou na tenké plátky, papriku nakrájenou na plátky nebo na kostičky, okurku či cuketu. Osmahnuté houby a karamelizovaná pečená mrkev, dýně nebo sladké brambory mu dodají extra umami šmrnc.

Bílkoviny jako možnost: chcete-li salát podávat jako hlavní jídlo, přidejte do něho bílkoviny. Dušený nebo uzený losos, trhané kuřecí maso, vařená vejce nebo sýr jsou vždy dobrou volbou. Pro salát bez masa zvolte tofu, fazole nebo čočku.

Trocha ovoce: ovoce dodává salátu čerstvost a sladkost. V ideálním případě vybírejte sezónní ovoce, když chutná nejlépe. Mango se skvěle kombinuje s lososem a červené bobulovité ovoce s kuřecím masem. Zvažte, zda do čerstvého mozzarellového salátu nepřidat broskve nebo švestky. Použít můžete také sušené ovoce, jako jsou meruňky, fíky, brusinky či sultánky.

Křupavý posyp: použijte ořechy, semínka, krutony nebo tortilly nakrájené na proužky a dodejte salátu na křupavosti. Pro intenzivnější chuť semínka a ořechy opražte.

Další dochucovadla: k dalšímu obohacení salátu můžete použít olivy, čerstvé bylinky, klíčky, ančovičky, kapary nebo jinou nakládanou zeleninu.

Dresink: nakonec zakápněte salát svým oblíbeným dresinkem. Díky systému Thermomix® jej vyrobíte jako mávnutím kouzelného proutku, ať už si vyberete tradiční jogurtový dresink, vinaigrette z limetky a koriandru pro svěží chuť, nebo pomerančový dresink s kari, který salátu dodá exotický nádech.

Buďte kreativní a kombinujte suroviny různých textur, chutí, barev a teplot, jak se vám bude líbit. Podávejte salát v misce nebo svačinovém boxu již promíchaný nebo s jednotlivými přísadami navrstvenými na sobě. Přísady také můžete hostům nabízet odděleně na podnosu, aby si mohli vybrat vlastní kombinaci. Pro elegantní uspořádání surovin na talíři použijte servírovací kroužky. A u salátů obsahujících čerstvé zelené listy nezapomeňte přidat těsně před podáváním dresink.

Thermomix® tipy

Omyjte salát a další ingredience: k umytí zeleniny a ovoce pod tekoucí vodou použijte misku Varoma, pak ji přikryjte víkem Varoma a dobře protřepejte, abyste odstranili přebytečnou vodu.
Nakrájejte: měkkou zeleninu, ovoce nebo vejce vařená natvrdo nakrájíte při nastavení 3-4 sekundy/rychlost 4; na tvrdou zeleninu použijte nastavení 3-4 sekundy/rychlost 5. Chcete-li nakrájet salátové listy, vložte je do mixovací nádoby, zalijte přibližně litrem vody a krájejte 10 sekund/rychlost 4. Pak nechte vodu přes Varoma mísu odtéci.

Nasekejte: vykostěné, vařené maso bez omáčky vložte do mixovací nádoby a sekejte 4-5 sekundy/rychlost 4.

Objevte naše saláty

Vytvořte si vlastní salát nebo si vyhledejte nejrůznější saláty na Cookidoo®. Klasika jako bramborový salát skvěle doplní grilování, Coleslaw je ideální k burgeru s trhaným vepřovým masem a salát Niçoise je skvělou alternativou oběda.

Všechny saláty