Obtížnost
Většinu našich receptů lze uvařit snadno. Některé jsou trochu náročnější: jsou hodnoceny jako středně obtížné nebo pokročilé. K jejich přípravě možná budete potřebovat více času.
Čas přípravy
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla.
Celkový čas
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla od začátku do konce: marinování, pečení, chlazení atd.
Počet porcí
Toto zobrazuje, kolik porcí podle tohoto receptu připravíte.
Suroviny
- 800 - 1000 g dzwonek karpia, świeżych
- 1 ¼ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do przyprawienia karpia
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do przyprawienia karpia
- 900 g wody
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 300 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 100 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 150 g cebuli, pokrojonej na kawałki
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
- 15 - 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 ½ łyżeczki cukru
- Nutriční hodnoty
- na 1 porcję
- Kalorie
- 894.5 kJ / 213.7 kcal
- Protein
- 30.5 g
- Sacharidy
- 9.7 g
- Tuk
- 6.5 g
- Nasycený tuk
- 1.2 g
- Vláknina
- 3.1 g
- Sodík
- 744.2 mg
Alternativní recepty
Pasztet babci Uli
8h 50min
Karp w szarym sosie
1h 10min
Pulpety z karpia w galarecie
4h 10min
Korzenny śledź z jabłkiem
2h 30min
Śledzie po wiejsku
25 godz. 10 min
Szynka w cieście chlebowym
101 godz.
Pasztet na Wielkanoc
2 Std. 10 Min
Pasztet po krakowsku
2 Std. 40 Min
Warstwowa sałatka śledziowa
2h 45min
Śledzie w kożuchu
1h
Bigos staropolski
1 godz. 35 min
Ryba po grecku
45 min