Obtížnost
Většinu našich receptů lze uvařit snadno. Některé jsou trochu náročnější: jsou hodnoceny jako středně obtížné nebo pokročilé. K jejich přípravě možná budete potřebovat více času.
Čas přípravy
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla.
Celkový čas
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla od začátku do konce: marinování, pečení, chlazení atd.
Počet porcí
Toto zobrazuje, kolik porcí podle tohoto receptu připravíte.
Suroviny
Ciasto drożdżowe
- 220 g mleka
- 40 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 100 g cukru
- 500 g mąki pszennej, plus 2 duże łyżki (opcjonalnie)
- 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
Masa serowa
- 1 jajko
- 60 - 80 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
nebo 1 opakowanie cukru wanilinowego - 500 g twarogu, półtłustego, podzielonego na kawałki
- 100 g śmietany, 12% tłuszczu, gęstej
- 1 białko, do posmarowania drożdżówek
- Nutriční hodnoty
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1229.6 kJ / 293.9 kcal
- Protein
- 10.7 g
- Sacharidy
- 43.5 g
- Tuk
- 8.7 g
- Nasycený tuk
- 4.7 g
- Vláknina
- 1.7 g
- Sodík
- 242.7 mg
Ve sbírkách
Alternativní recepty
Brioszka z czekoladą
2h 10min
Minichlebki z kminkiem
1h 30min
Chałka
2h 20min
Drożdżówki z budyniem i śliwkami
2h
Bułeczki "Stokrotka"
1 godz. 5 min
Drożdżówki z jabłkami
2h 35 min
Bułki maślane
1h 25min
Drożdżówki z makiem
2u. 40min
Oponki drożdżowe z pomarańczową nutą
2h 15min
Rogaliki na piątkę
2h 20min
Rogaliki z marmoladą
50min
Ciasto ucierane z owocami
1h