Obtížnost
Většinu našich receptů lze uvařit snadno. Některé jsou trochu náročnější: jsou hodnoceny jako středně obtížné nebo pokročilé. K jejich přípravě možná budete potřebovat více času.
Čas přípravy
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla.
Celkový čas
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla od začátku do konce: marinování, pečení, chlazení atd.
Počet porcí
Toto zobrazuje, kolik porcí podle tohoto receptu připravíte.
Suroviny
Ciasto
- 360 g mąki pszennej
-
2 ¼
łyżeczki suchych drożdży
nebo 25 g świeżych drożdży, pokruszonych - 230 g wody
- 10 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 25 g cukru
- ½ łyżeczki soli
Nadzienie i smażenie
- 10 g ziaren sezamu, białego
- 40 g orzeszków ziemnych, niesolonych
- 50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 60 g miodu, płynnego
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
- olej, do smażenia
- Nutriční hodnoty
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1280 kJ / 304 kcal
- Protein
- 7 g
- Sacharidy
- 49 g
- Tuk
- 8 g
Ve sbírkách
Alternativní recepty
Bułeczki z batatów
3sa 20 dk
Hiszpańska tortilla z boczkiem i serem
50 min
Pudding z czerstwego pieczywa z jabłkami i twarogiem
1h 5min
Makaron po alpejsku
45 min
Bliny z paprykowym ragout
2h
Kluski z czerstwych bułek
35 min
Tureckie börki z ziemniakami
1h 15min
Chrupiący placek z rzodkiewkami i jajkiem (flammkuchen)
1h 15min
Pizza genueńska z cebulą (fugazza)
1h
Staropolskie naleśniki drożdżowe
1h
Norweskie bułeczki z budyniem (Skoleboller)
2h
Pannukakku (fiński naleśnik z piekarnika)
1 godz. 10 min