Pět klíčových surovin pro zdravou stravu

Hoďte se po náročném roku do formy. Dbejte na své zdraví jednoduchou stravou. Buďte fit díky pěti základním potravinám!

1. Citróny

Citróny vděčí za své skvělé vlastnosti hlavně vysokému množství vitamínu C, který je silný antioxidant a podporuje imunitu. Citróny navíc neobsahují příliš mnoho cukru a mají nízký glykemický index, proto je možné je používat v celé řadě diet a jídelníčků. Díky jejich osvěžující chuti skvěle ochutí nápoje, dresinky, omáčky nebo rybu.

Rada odborníka na výživu: Abyste zachovali výživné látky obsažené v citrónech, nevystavujte je vysokým teplotám. Vysoké teploty mohou snížit počet jejich hlavních výživných látek, zejména vitamínu C.

2. Banány

Banány obsahují vysoké množství sacharidů (23 g/100 g) a parádně se hodí jako rychlá svačinka plná energie. Jelikož jsou skvělým zdrojem draslíku, pomáhají regulovat krevní tlak a vyvážený obsah minerálů v těle. Banány obsahují také velké množství tryptofanu, což je aminokyselina sloužící k tvorbě serotoninu, který je známý jako hormon štěstí. Může vám třeba zlepšit náladu, uklidnit vás nebo vás zbavit deprese. Banány obsahují velké množství vitamínu B6, díky čemuž jsou velmi prospěšné pro imunitní systém.

Rada odborníka na výživu: Banány jsou vhodné jako svačina před nebo v průběhu dlouhého intenzivního cvičení. Díky vysokému množství snadno stravitelných sacharidů vám při dlouhé aktivitě zvýší efektivitu a oddálí pocit únavy.

3. Špenát

Špenát je opravdovou nutriční bombou. Obsahuje malé množství kalorií ((23 kalorií/100 g)) a sacharidů. Díky tomu se ideálně hodí do každé nízkokalorické diety. Tato zelená rostlina obsahuje velké množství vitamínu A, E, K, C, B2 a kyseliny listové a je bohatá také na draslík, železo, měď, hořčík, zinek a vápník. Špenát je prospěšný pro zrak, imunitu, kardiovaskulární systém a nervový systém. Snižuje krevní tlak i srážení krve. Díky neutrální chuti se skvěle hodí do teplých jídel, smoothie nápojů a těstovin!

Rada odborníka na výživu: Mějte na paměti, že špenát obsahuje vysoké množství kyseliny šťavelové, která váže vápník a snižuje tak jeho stravitelnost.

4. Losos

Losos je nesmírně prospěšný pro zdraví, a to hlavně kvůli vysokému obsahu omega-3 mastných kyselin, které mají silný protizánětlivý účinek. Je také velmi prospěšný pro kardiovaskulární systém. Mastné kyseliny pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a zlepšují kognitivní funkce, což podporuje nervový systém.

Rada odborníka na výživu: Máte-li na výběr, vždy volte bio lososa, abyste se vyvarovali chemikálií snižujících celkové nutriční přínosy lososa.

5. Tofu

Tofu je díky vysokému obsahu bílkovin skvělou alternativou živočišných produktů. Je známé také nízkým obsahem tuku a vysokým množstvím vápníku, železa, mědi, zinku, selenu a vitamínu B. Tofu je skvělou ingrediencí do celé řady hlavních jídel a dezertů.

Rada odborníka na výživu: Tofu může být díky vysokému obsahu fytoestrogenu přínosné pro ženy, které se potýkají s určitými příznaky menopauzy.

Než si nasadíte nový výživový plán, plán cvičení nebo pokud jste prodělali dlouhé období nečinnosti, vždy se poraďte se svým lékařem či jiným zdravotním pracovníkem.

Začleňte do své stravy super potraviny. Každý den!

Pusťte se do vaření