Vše o čokoládě

Čokoládové pralinky, bonbony, zákusky, pěna, dorty, omáčky… Čokoládu lze použít tolika různými způsoby! Ať už chcete v rychlosti našlehat čokoládovou náplň, nebo připravujete domácí čokoládové pralinky, s Thermomixem® dosáhnete perfektního výsledku.

Různé druhy čokolády

Hořká čokoláda obsahuje 60–70 % kakaové sušiny, je lehce nasládlá a má hutnou čokoládovou chuť.
Mléčná čokoláda obsahuje přidané mléko a cukr a má nižší procento kakaové sušiny.
Bílá čokoláda je vyrobena z kakaového másla a neobsahuje kakaovou sušinu. Technicky vzato to tedy čokoláda není. Oproti hořké čokoládě neobsahuje antioxidanty, protože ty se nacházejí v kakaových bobech, nikoliv v kakaovém másle.
Růžová čokoláda byla představena v roce 2017 a je považována za jednu z největších inovací ve světě čokolády. Tento nový typ čokolády, která má růžovou barvu a chutná lehce po lesních plodech, byl jedním z největších hitů minulého roku.

Jak rozpustit čokoládu

1. Do mixovací nádoby vložte 200 g čokolády v podobě malých kousků nebo čokoládových disků.
2. Čokoládu strouhejte na 8 s/rychlost 10. Pomocí stěrky setřete boční strany mixovací nádoby.
3. Zahřejte na 3–4 min/50 °C/rychlost 2, dokud se čokoláda nerozpustí.
4. Použijte dále podle potřeby.

Tipy

• Zkontrolujte, zda je mixovací nádoba zcela suchá. Při kontaktu s vodou se totiž čokoláda může srazit.
• Nastrouhaná čokoláda se rychleji rozpustí.
• Pokud vám v mixovací nádobě nějaká čokoláda zbude, nevyhazujte ji. Připravte z ní horkou čokoládu! Jednoduše přidejte 250 g mléka, směs zahřejte na 4 min. / 80 °C/rychlost 2, nalijte do hrníčku a…pochutnejte si!

Thermomix® a čokoláda – dokonalá kombinace!

Vyzkoušejte některé z mnoha snadných čokoládových receptů na Cookidoo® a seznamte se s přípravou této lahodné ingredience. V našem receptu Kakaový dort s krémem a čokoládovou polevou se dozvíte základní informace o tom, jak čokoládu rozpustit pomocí Thermomixu®. Pokud potřebujete nápad na rychlý zákusek, Čokoládová poleva (Ganache) vám zabere jen pět minut a skvěle se hodí ke zmrzlině.

Pokud máte o něco více času, vyzkoušejte náš recept na Malinovo-čokoládový dort Pavlova. Tento skvělý sněhový dort vypadá příliš pěkně na to, aby se snědl! Chcete-li rychlejší variantu, náš Čokoládový chlebíček je hotový raz dva.

Čokoládu ale nemusíte použít jen ve sladkých receptech. Přidáte-li několik čtverečků kvalitní hořké čokolády do Jelení ragú s hořkou čokoládou, dodáte jídlu neobvyklý šmrnc.

Ať už se rozhodnete pro kterýkoliv z našich čokoládových receptů, určitě si zážitek z jeho přípravy užijete. Hořká čokoláda totiž zvyšuje hladinu serotoninu v mozku – a tento hormon navozuje pocit štěstí a pohody!