Jak si posílit imunitu přirozenou cestou

Když se snažíme posílit si imunitu a zlepšit zdraví, jedním z prvních míst, kam bychom měli zamířit, je kuchyně.

Vzpomeňte si, co vám vždy vyprávěla babička… Když měl někdo chřipku, vařila se spousta tradičního kuřecího vývaru, který tělu pomohl přirozeně se s nemocí vypořádat. A co takhle teplý nápoj s citronem a medem na bolavý krk nebo zázvor a česnek na nachlazení… Nejsou to žádné „babské povídačky“. Všechny tyto recepty a kombinace surovin se tradují napříč generacemi, protože fungují a protože tělu skutečně dodávají živiny a přirozeně zvyšují jeho obranyschopnost.

Pojďme tedy zapátrat ještě hlouběji a zjistit, jak s pomocí Thermomixu® můžete přirozeně posílit imunitu celé rodiny.

Zaprvé se zaměřte na barevnost a různorodost potravin

Jedním z nejdůležitějších pilířů podpory zdraví a imunity je rozmanitá a plnohodnotná strava.

A nyní něco k doporučeným surovinám a receptům…

Vyzkoušejte česnek, zázvor a kurkumu

Ano, tyto aromatické suroviny dodávají jídlu neuvěřitelnou hloubku chuti, ale tím jejich přínos nekončí. Mají také celou řadu vlastností na posílení imunity – působí protizánětlivě, proti virům a bakteriím a také obsahují velký počet antioxidantů. Tedy vše, co je k posílení imunity potřeba. Tady je odkaz na náš Turmeric Tonic with Honey, plný čerstvé kurkumy

Bomba jménem vitamin C

Není náhodou, že citrusy bohaté na vitamin C dozrávají během chladnějších měsíců. V období stresu a infekcí se naše tělo brání a spotřebovává vitamin C rychleji. Necítíte-li se dobře, zvýšení dávky vitaminu C vám může velice prospět.

Mezi citrusy nabité vitaminem C nepatří jen citrony a pomeranče, ale také ovoce a zelenina, jako jsou jahody, kiwi, červená paprika, ananas, zelí, rajčata, a dokonce zelené saláty, např. červená čekanka salátová.

Je dobré vědět, že vitamin C je citlivý na teplo, světlo a vzduch a může rychle ztrácet svůj účinek. Proto jezte potraviny obsahující vitamin C rychle a co nejčerstvější!

Úžasný zinek

Potřebovali jste někdy výmluvu, proč si dát hořkou čokoládu? Právě nastal ten správný čas. Obsahuje totiž velké množství zinku, který je velmi užitečným minerálem v době, kdy se vaše tělo potýká s virovými infekcemi. Mezi další skvělé zdroje zinku patří mořské plody, dýňová a slunečnicová semínka, vaječný žloutek a hovězí maso.

Zkuste tento salát se slunečnicovými semínky

Zásobte se zdravými bakteriemi

Povědomí o důležitosti správně fungující trávicí soustavy pro naše zdraví a pro pocit celkové pohody roste. Kvašená jídla a nápoje obsahující prospěšné bakterie jsou skvělou přílohou. Patří mezi ně například přírodní jogurty, kysané zelí, kimči, japonská sójová pasta (miso), kefír a kombucha. Také se doporučuje zvýšit příjem probiotických potravin, jako jsou česnek, cibule, pórek, chřest, oves, lněná semínka a luštěniny, např. čočka a fazole.

Pusťte se s Thermomixem® do přípravy zdravých fazolí se zakysanou smetanou a pórkem.

Získej recept zde.

A také je tu zázračný kuřecí vývar

Každá rodina má svá oblíbená jídla a kuřecí vývar patří mezi ta naše.

Prohlídněte si recept zde.

Jsme to, co jíme. Naše strava může být protizánětlivá, prospěšná pro střeva, výživná, zdravá a k tomu všemu i chutná – na všechny tyto faktory se můžeme spolehnout, když si potřebujeme posílit imunitu.