7 tipů, jak vylepšit fotografie jídel

S pomocí několika úprav osvětlení a kompozice můžete začít umělecky fotit jídlo jako profesionál. Stačí dodržet tyto jednoduché kroky a fotky vašich receptů pro Thermomix® se stanou z průměrných prvotřídními!

1. Čerstvé je nejlepší
Nejdůležitějším pravidlem je, aby vaše jídlo vždy vypadalo čerstvě. Pokud si nandáte saláty nebo oblohu na talíř příliš dopředu, než je budete fotografovat, s největší pravděpodobností to povede k tomu, že budou vypadat povadle a sešle. Oblohu mějte položenou na ledu nebo ve studené vodě a na talíř ji dejte až jako poslední.

2. Na dobrém osvětlení záleží

Než se chopíte fotoaparátu nebo telefonu, ujistěte se, že máte jídlo položené na co nejlepším světle. Přirozené světlo je vždy lepší než umělé. Ideální je jídlo umístit v blízkosti okna, kde na něj bude svítit slunce. Důležité je, aby světlo svítilo pouze na jednu stranu, a vytvářelo tak hloubku a jemné stíny.

3. Udělejte nepořádek
Dny perfektně „nastajlovaných“ jídel jsou pryč. Dnes se za úžasné a stylové považuje troška chaosu, nepořádku a autentická dávka kreativity.

4. Řekněte to stylem
Nastal čas na trochu rekvizit, aby se fotka vyjímala a jídlo vypadalo ještě chutněji. Nemusíte kupovat nic speciálního. Postačí pěkné mísy a zajímavé talíře. Aby fotka byla vizuálně zajímavá, přidejte překřížené příbory nebo nedbale podoďte ubrousek. Nezapomeňte přidat chuťové spouštěče, jako jsou bylinky či jiné suroviny, např. čerstvé rajče použité v receptu, abyste zvýraznili chutě pokrmu.
5. Vrstvení
Když přijde na styling a focení jídel, důležitou roli hraje výška. Ploše vyhlížející jídlo nemusí zaujmout, a tak zkuste vymyslet další vrstvy. Dort nebo quiche můžete například vylepšit tím, že na něj navrstvíte karamelizovanou cibulku, zelené lístky a zakysanou smetanu. Takto bude jídlo nejenom vizuálně zajímavější, ale také dostane nové chutě.

6. Pěkná kompozice
Umístění jídla na talíř je poslední krok, jak uvést pokrm v život. Příliš se nepřibližujte, abyste využili prázdný prostor. Vytvoříte tak drama a fotka bude vzdušná. Pozornost věnujte také počtu položek, které fotíte. Lichý počet obvykle přitáhne větší pozornost. Nemějte strach použít prvky, které jsou vidět jen částečně a které u sledujících vyvolají pocit, že chtějí vidět víc.

7. Bavte se
Jakmile si osvojíte základy, nejdůležitějším pravidlem je se bavit. Buďte kreativní a experimentujte, abyste zjistili, co funguje nejlépe. Pokud se vám sbíhají sliny, sledujícím se bude rozhodně vaše fotka taky líbit. Najděte si svůj vlastní vizuální jazyk a popusťte uzdu své fantazii. Jídlo je o tom cítit se dobře, vnímat očima a ochutnávat chuťovými pohárky. Dobrou chuť!

Nezapomeňte na poutavý popisek!