Jak využít kořenovou zeleninu na maximum

Během delších, temnějších a chladných měsíců přirozeně toužíme po vydatnějších, venkovských jídlech. Kořenové zelenině se v chladném počasí daří – je bezpečně schovaná pod zemí a chráněná před drsným klimatem venku.

Tyto superpotraviny – od máslové dýně po červenou řepu – jsou plné vitamínů a živin, které jsou v naší stravě během podzimu a zimy zvláště důležité. Sytá a chutná kořenová zelenina, ze které lze vytvořit úžasná a přitom jednoduchá slaná i sladká jídla, má vysoký obsah vlákniny a nízký obsah tuku a je stejně zdravá jako vydatná.

Skvělé způsoby, jak si užít kořenovou zeleninu

Krémová nebo kořenitá, uzená nebo sladká – když máte Thermomix®, neplatí pro gurmánské výšiny, do kterých se se skromnou ​​kořenovou zeleninou můžete dostat, žádná omezení.

Máte-li chuť na lahodnou přílohu, která vás zahřeje (nejen) u srdce, zkuste něco nového, jako je například glazovaná karotka s medem..

Usnadněte si práci uprostřed pracovního týdne tak, že veškerou kořenovou zeleninu vložíte do jedné hluboké misky, přidáte koření a zakapete olejem. Kořenová zelenina pečená v troubě odhalí maximum své chuti, maximalizuje prostor v troubě a šetří čas i námahu při mytí nádobí. Kořenová zelenina je také perfektní surovinou pro přípravu nebo lahodného dušeného masa.

Nikdy není příliš brzy na to, abychom našim nejmenším nabídli jejich první sousta báječně chutné měkké krémové zeleniny. Z brambor a zeleniny lze připravit výživné bramborovo - zeleninové pyré. A protože přesně víte, co při přípravě dětských jídel používáte, nemusíte se bát žádných skrytých nepříjemností.

Buďte kreativní a využijte i zeleninové slupky

Kořenovou zeleninu můžete nechat neoloupanou a dodat svým pokrmům rustikálnější vzhled. Získáte přitom přidanou výhodu většího množství vlákniny, úspory času a minimálního plýtvání potravinami.

Pokud potřebujete zeleninu oloupat, využijte slupky v domácích vývarech, polévkách, na zeleninové chipsy, do pečených pokrmů nebo na ozdobu.

Zkuste něco sladkého na zub

Nevyhrazujte si zeleninu jen na slané pokrmy. Pokud chcete povzbudit malé děti, aby jedly pět jídel denně, zkuste jim připravit neodolatelný mrkvový dort Moehrentorte. Pudinky, koláčky, muffiny, sladký koláč se špenátem, mkrví a pomerančovou šťávou nebo dýňový cheesecake se skořicí budou vítanou a zaslouženou lahůdkou po náročném dni ve škole nebo pro vzácné chvilky klidu s tolik potřebným šálkem čaje a oblíbenou knihou.

Přijměte letos na podzim kořenovou zeleninu v celé její slávě!

Užijte si podzim