Když si vyberete ty správné recepty a budete plánovat dopředu, můžete celou rodinu nasytit vynikajícími a zdravými domácími pokrmy a přitom ušetřit. Plánování jídel dopředu je chytré a zábavné a umožňuje snadné využití zbytků, plánování nákupů, nakupování ve velkém a vytváření úspor.
Vybírejte si cenově dostupné, ale na živiny bohaté sezónní ingredience, jako je mrkev, batáty nebo zelí. Zeleninové konzervy, jako jsou rajčata nebo artyčoky, nebo zmrazená zelenina jsou také cenově výhodné a plné vitamínů. Kombinace luštěnin, jako je např. čočka, s chutným dušeným pokrmem nebo s kari uspokojíte i ty nejhladovější strávníky.
Maso bývá často drahé. Maso podávejte jako bonus, v menších dávkách. Když jej namelete a připravíte z něj sekanou, masové kuličky, plněné knedlíčky nebo taštičky (empanadas), pohostíte ještě více lidí. Nebo zkuste omezit maso ve svém jídelníčku.
Nahraďte drahé suroviny, zejména pokud nespotřebujete celé balení. Pokud například do receptu na rizoto potřebujete 60 gramů vína, nemusíte hned otevírat celou láhev. Se 40 gramy vody a 20 gramy octa si zajistíte správnou kyselost, aby váš pokrm mohl na stole zazářil. Nemusíte kvůli receptu investovat do šafránu, pokud není tou nejdůležitější surovinou. Ve většině případů zvládne svou práci docela dobře také kurkuma. Buďte kreativní: možná zjistíte, že rajčatová omáčka s petrželkou vám chutná ještě víc než ta s bazalkou.
Nakupte větší množství několika základních surovin a přeměňte je v to, co potřebujete. Ulevíte tak svému rozpočtu. Moučkový cukr vyrobený doma z běžného krystalového cukru je levnější než kupovaný. A navíc ušetříte místo díky tomu, že budete skladovat jen jednu ingredienci. Koření kupujte celé, protože vydrží déle čerstvé, než když je namleté. Vlastní řecký jogurt si vyrobíte jednoduše tak, že obyčejný jogurt přecedíte přes plátýnko. Ušetříte více, když si jogurt sami vyrobíte. S hrdostí můžete servírovat také svůj vlastní domácí chléb, vyrobený z jednoduchých ingrediencí.
Červená paprika vypadá trochu obnošeně a mrkev už není křupavá? Přidejte je do polévky nebo do zeleninovo-bramborové kaše. Dodají jim barvu a chuť. Nulový odpad chutná dobře, když se správně uvaří. Pokud je váš sýr Gruyère už příliš výrazný na to, abyste ho podávali po večeři, nakrájejte ho na kousky a dejte do mrazničky. Až budete příště potřebovat nastrouhaný sýr, strouhejte zmražený sýr přímo v Thermomixu®. A nevyhazujte ani tvrdé pečivo - rozemelte ho na strouhanku. Pokud není pečivo úplně suché, uložte strouhanku do mrazničky.
Take advantage of promotions on ingredients, buy larger quantities and prepare extra portions to be frozen for later. Stews frozen in individual portions make a delightful and easy packed lunch so you can avoid spending money at the cafeteria. Cookie doughs and pastry are made in an instant in Thermomix® and freeze beautifully for baking when you are ready, so you never have to buy the ready-made kind again.
Náš týdenní potravinový plánovač vám pomůže s organizací a ušetří vám tak čas i peníze. Vyhledejte si v Cookidoo® recepty podle surovin, které máte k dispozici a naplánujte s nimi svůj jídelníček. Dokoupit můžete pouze to, co vám chybí. Když budete mít jasný plán, lépe odoláte pokušení v obchodě a vyhnete se impulzivnímu nakupování potravin, které nakonec v kuchyni ani nevyužijete. Zde je několik receptů, které jsou chutné a šetrné k rozpočtu. Nezapomeňte si je označit záložkou nebo ještě lépe, zaplánujte si je do svého jídelníčku. Až budete chtít vařit příště, stačí se podívat do sekce Mé recepty nebo Můj týden, kde je najdete uložené.