Obtížnost
Většinu našich receptů lze uvařit snadno. Některé jsou trochu náročnější: jsou hodnoceny jako středně obtížné nebo pokročilé. K jejich přípravě možná budete potřebovat více času.
Čas přípravy
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla.
Celkový čas
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla od začátku do konce: marinování, pečení, chlazení atd.
Počet porcí
Toto zobrazuje, kolik porcí podle tohoto receptu připravíte.
Suroviny
- 15 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 15 g miodu
- 250 g mleka
- 320 g mąki pszennej chlebowej
- 180 g mąki tortowej
- 20 g masła, plus dodatkowa porcja pokrojona w płatki, do ułożenia
- 40 g cukru
- 1 czubata łyżeczka soli
- 2 jabłka (250-350 g), bez gniazd nasiennych, pokrojone w 3 mm krążki
- woda, do namoczenia jabłek
- sok z cytryny, świeżo wyciśnięty, do namoczenia jabłek
- olej, do natłuszczenia
- cukier trzcinowy, do posypania
- 10 kostek lodu
- Nutriční hodnoty
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 957.1 kJ / 228.7 kcal
- Protein
- 5.8 g
- Sacharidy
- 43.5 g
- Tuk
- 4.7 g
- Vláknina
- 2.2 g
Ve sbírkách
Alternativní recepty
Słodkie weneckie bułki maślane
2 godz.
Wytrawne orzechowe scones
30 min
Bułeczki drożdżowe z truskawkami
1 Std. 10 Min
Słodkie bułeczki (Navettes)
2 godz.
Chłopskie placki ziemniaczane z kapustą kiszoną
1h 20 min
Focaccia serowa z pomidorami
45 min
Ciasto herbaciane
1h 15min
Drożdżowe ciasto dyniowe
2h 15 min
Ciasto ananasowe
55 min
Ciasto jogurtowe
1h 40 min
Ciasto z jabłkami
1h 20 min
Ciasto marchewkowo-jabłkowe
1h 30 min