Obtížnost
Většinu našich receptů lze uvařit snadno. Některé jsou trochu náročnější: jsou hodnoceny jako středně obtížné nebo pokročilé. K jejich přípravě možná budete potřebovat více času.
Čas přípravy
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla.
Celkový čas
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla od začátku do konce: marinování, pečení, chlazení atd.
Počet porcí
Toto zobrazuje, kolik porcí podle tohoto receptu připravíte.
Suroviny
- 10 g siemienia lnianego
- ½ łyżeczki nasion babki płesznik (psyllium)
- 10 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 1 szczypta cukru
- 100 g żytniego zakwasu chlebowego
- 400 g mąki pszennej, typ 550
- 50 g mąki żytniej, typ 720
-
10
g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do posmarowania ciasta
nebo 10 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do posmarowania ciasta -
100
g ziaren słonecznika
nebo 100 g pestek dyni - 250 - 300 g wody, ciepłej
- 10 g soli
- Nutriční hodnoty
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 859.4 kJ / 205.3 kcal
- Protein
- 6.3 g
- Sacharidy
- 35.7 g
- Tuk
- 4.8 g
- Nasycený tuk
- 0.6 g
- Vláknina
- 1.8 g
- Sodík
- 261.1 mg
Ve sbírkách
Alternativní recepty
Pszenno-żytni chleb z naczynia kamionkowego
2 Std.
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18h 45min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z oliwkami
5 Std. 10 Min
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17 Std. 25 Min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18h 45min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 Std. 20 Min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18 Std. 20 Min
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16h 30min
Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
16h 30min
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16h
Żytni zakwas chlebowy
96h
Chleb pszenno-żytni z kminkiem na zakwasie pieczony na liściu kapusty
18 Std. 20 Min