Obtížnost
Většinu našich receptů lze uvařit snadno. Některé jsou trochu náročnější: jsou hodnoceny jako středně obtížné nebo pokročilé. K jejich přípravě možná budete potřebovat více času.
Čas přípravy
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla.
Celkový čas
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla od začátku do konce: marinování, pečení, chlazení atd.
Počet porcí
Toto zobrazuje, kolik porcí podle tohoto receptu připravíte.
Suroviny
- 275 g wody, letniej, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 200 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
-
15
g drożdży świeżych, pokruszonych
nebo 1 ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) -
20
g miodu
nebo 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego - 300 g mąki z żyta krzyca, Melvit
- 200 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 120 g moreli suszonych, bez pestek, pokrojonych w ćwiartki
- 2 łyżeczki soli
- masło, do natłuszczenia formy
- mak, do posypania chleba
- Nutriční hodnoty
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 395.6 kJ / 94.6 kcal
- Protein
- 2.9 g
- Sacharidy
- 20.2 g
- Tuk
- 0.5 g
- Nasycený tuk
- 0.1 g
- Vláknina
- 2.2 g
- Sodík
- 183.8 mg
Ve sbírkách
Alternativní recepty
Pszenno-żytni chleb z naczynia kamionkowego
2 Std.
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18h 45min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z oliwkami
5 Std. 10 Min
Chleb codzienny na zakwasie
12h
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17 Std. 25 Min
Chleb pszenny na zakwasie
12h
Chleb na zakwasie z przyprawami
16h 30min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 Std. 20 Min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18 Std. 20 Min
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16h 30min
Chleb czworaczek
1 Std. 30 Min
Chleb na maślance i zakwasie
18h