Bílkoviny jsou klíčovou součástí zdravé stravy. Obsahují aminokyseliny, které jsou nezbytným pomocníkem našeho těla při opravě poškozených buněk a tvorbě nových. Pokud nejíte maso, může být obtížné přijímat doporučené denní množství bílkovin, a to zejména tehdy, když nevíte, které potraviny jsou na ně bohaté.
Tofu je kvalitním zdrojem bílkovin – ve 100 g je obsaženo 8 g bílkovin, navíc je zdraví velmi prospěšné. Například se má za to, že pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu. Tofu je také hodnotným rostlinným zdrojem železa, vápníku, minerálů (manganu, selenu a fosforu), hořčíku, mědi, zinku a vitamínu B1. Panečku!
Tofu se vyrábí podobně jako mléčný sýr, tedy srážením čerstvého sójového mléka. Tekutina (syrovátka) se vyhazuje a sraženina se lisuje do kostky, která je pak ochlazena.
Tofu je základní surovinou mnoha mezinárodních kuchyní, např. japonské, korejské a čínské, a může se pochlubit nesmírně univerzálním využitím. S pomocí Thermomixu® jej lze připravit mnoha zajímavými způsoby, aby změnilo strukturu z hladkého a měkkého na křupavé a křehké.
Díky své neutrální chuti a různé konzistenci má v kuchyni téměř univerzální využití. Vyzkoušejte marinované tofu nebo jej rozmixujte a udělejte z něj artičokový dip s tofu, bezlaktózový cheesecake či salát.
Tužší tofu je nejlepší na pečení, grilování a jako přídavek do rýže, těstovin nebo při restování. Měkké a vláčné tofu je vhodné do omáček, dipů, dezertů, koktejlů a salátových dresinků. Experimentům se meze nekladou.
Aby vám tofu vydrželo týden čerstvé, pravidelně měňte vodu. Když je tofu v původním balení, lze ho zmrazit až na pět měsíců.
Přechod na bezmasou stravu nebyl nikdy jednodušší.