Poznejte tofu

Bílkoviny jsou klíčovou součástí zdravé stravy. Obsahují aminokyseliny, které jsou nezbytným pomocníkem našeho těla při opravě poškozených buněk a tvorbě nových. Pokud nejíte maso, může být obtížné přijímat doporučené denní množství bílkovin, a to zejména tehdy, když nevíte, které potraviny jsou na ně bohaté.

Tofu je kvalitním zdrojem bílkovin – ve 100 g je obsaženo 8 g bílkovin, navíc je zdraví velmi prospěšné. Například se má za to, že pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu. Tofu je také hodnotným rostlinným zdrojem železa, vápníku, minerálů (manganu, selenu a fosforu), hořčíku, mědi, zinku a vitamínu B1. Panečku!

Tofu se vyrábí podobně jako mléčný sýr, tedy srážením čerstvého sójového mléka. Tekutina (syrovátka) se vyhazuje a sraženina se lisuje do kostky, která je pak ochlazena.

Vaříme z tofu

Tofu je základní surovinou mnoha mezinárodních kuchyní, např. japonské, korejské a čínské, a může se pochlubit nesmírně univerzálním využitím. S pomocí Thermomixu® jej lze připravit mnoha zajímavými způsoby, aby změnilo strukturu z hladkého a měkkého na křupavé a křehké.

Díky své neutrální chuti a různé konzistenci má v kuchyni téměř univerzální využití. Vyzkoušejte marinované tofu nebo jej rozmixujte a udělejte z něj artičokový dip s tofu, bezlaktózový cheesecake či salát.

Tužší tofu je nejlepší na pečení, grilování a jako přídavek do rýže, těstovin nebo při restování. Měkké a vláčné tofu je vhodné do omáček, dipů, dezertů, koktejlů a salátových dresinků. Experimentům se meze nekladou.

Aby vám tofu vydrželo týden čerstvé, pravidelně měňte vodu. Když je tofu v původním balení, lze ho zmrazit až na pět měsíců.

Přechod na bezmasou stravu nebyl nikdy jednodušší.

Pokud se snažíte omezit určité skupiny potravin, např. maso, možná máte za to, že možnosti přísunu bílkovin jsou omezené. Existuje však celá řada chutných vegetariánských receptů, které jsou plné důležitých živin.

Naše oblíbená bezmasá kolekce