Od sýra přes jogurt po kynutá těsta − zjistěte více o funkci Fermentace u TM6.
Mléko je třeba ohřát na přesně danou teplotu, aby se srazilo. S TM6 funkcí Fermentace máte prostředí s regulovanou vlhkostí a teplotami mezi 37 ºC a 70 ºC, které nekolísají a jsou stabilní až 12 hodin.
Jogurtovou směs dejte ihned do mixovací nádoby nebo do jednotlivých skleniček na jogurty ve Varoma nádobě, ve Varoma nádobě a poté nechte Thermomix® fermentovat 8–12 hodin.
Tipy pro všechny druhy jogurtů:
• Jogurtový nápoj: připravte jogurt v míchací míse a na konci fermentace ho ještě mixujte 10 sekund/rychlost 4. Nalejte do lahviček a před spotřebou skladujte v lednici.
• Použití syrového mléka: ohřívejte 15 min./90 °C/rychlost 2; než ho použijete v nějakém receptu, nechte ho zchladnout při pokojové teplotě.
• Extra hustý jogurt: proces ohřívání a chlazení popsaný u syrového mléka lze také použít u pasterizovaného mléka a docílit tak hustší konzistence. Extra hustotu získáte i přidáním sušeného mléka.
• Krémový jogurt: 100–200 g mléka nahraďte nízkotučnou smetanou.
• Sójový jogurt: skvělá alternativa k jogurtu z mléka. Vyzkoušejte ho doma a uvidíte, jak moc ušetříte!
• Při dlouhém fermentování v nádobě Varoma zabráníte oxidaci přidáním šťávy z půlky citrónu nebo čajové lžičky vitaminu C (kyseliny askorbové) do vody v míchací míse.
Pro trvale dobré výsledky s kynutím udržujte těsto:
• mimo průvan
• při teplotě mezi 24 ºC a 28 ºC
• při vlhkosti kolem 75 %
Dosažení těchto podmínek může být v klasické kuchyni náročné, proto využijte funkci Fermentace pro ideální výsledky!
Dva snadné kroky pro kynutí těsta v nádobě Varoma:
• Abyste měli jistotu, že otvory v nádobě Varoma zůstanou volné a umožní proudění páry, dejte na dno nádoby naležato šlehací metlu, nebo dvě malé jídelní hůlky, aby tvořily mezeru mezi papírem a otvory.
• Pro tučnější nebo hutnější těsta je funkce Fermentace perfektní, protože potřebují více času k nakynutí než klasická světlá těsta. Nechte je kynout v nádobě Varoma, dokud nezvětší dvojnásobně svůj objem.