Bobuloviny a třešně

Je léto a tržnice nabízejí bohatou úrodu třešní, malin, ostružin, borůvek a jahod, které jsou plné sladké chuti a živin. Bobuloviny jsou natolik nutričně bohaté, že je často označujeme za superpotraviny. Tyhle malé lahůdky jsou zkrátka neodolatelné a představují důležitou součást každodenní stravy. Přečtěte si více o jejich výhodách a o způsobech jejich celoročního použití.

Bobuloviny a třešně jsou důležitým zdrojem vitamínů, minerálů, antioxidantů a vlákniny. Jsou bohaté na vitamín C, což je antioxidant s mnoha zdraví prospěšnými účinky včetně prevence srdečních onemocnění a posílení imunity. Mnohé studie doporučují pravidelnou konzumaci bobulovin za účelem ochrany proti kardiovaskulárním onemocněním, diabetu a poklesu duševních schopností souvisejících s věkem.

Na tržnici

Snažte se kupovat čerstvé bobuloviny v sezóně, kdy jsou nejlepší. Měly by mít jasnou a intenzivní barvu a každý plod musí být pevný a suchý. Když zvolíte bio ovoce, vyhnete se pesticidům. Mimo sezónu je seženete ve zmraženém nebo dehydrovaném stavu.

Doma

Bobuloviny je třeba skladovat v chladničce. Před konzumací je celé důkladně opláchněte studenou vodou. V sezóně si vychutnejte čerstvé ovoce a na zimu je zamrazte.

Mražení: Ovoce opláchněte a osušte papírovými utěrkami. Velké jahody rozkrojte na půlky nebo čtvrtky a třešně vypeckujte. Vše rozložte v jedné vrstvě na plech vyložený papírem na pečení a na 2–3 hodiny jej vložte do mrazničky. Poté ovoce přesuňte do sáčků vhodných k uskladnění v mrazničce. Zmražené ovoce můžete použít do smoothies, džusů, omáček nebo dezertů.

Džemy a omáčky: Udělejte si omáčky nebo džemy a skladujte je podle receptu. Omáčky můžete zamrazit ve formě na led a po několika hodinách je přesunout do sáčků vhodných k uskladnění v mrazničce.

Vychutnejte si je po celý rok

Intenzivní chuť bobulovin si můžete dopřát mnoha způsoby – barvu a živiny dodají sladkým i slaným pokrmům.

K snídani nebo svačině: Bobuloviny představují zdravou svačinu, například s domácím jogurtem, do kterého je můžete přidat čerstvé nebo v podobě džemu. Do cereálních tyčinek nebo müsli použijte sušené bobuloviny. Smoothies z těchto plodů jsou rychlou alternativou plnohodnotné snídaně. Vyzkoušejte snídani v podobě proteinového smoothie nebo jogurtu zalitým horkým ovocem.

V salátech: Salátu dodají čerstvé bobuloviny barvu i chuť, na zálivku se hodí i mražené. Ovocný salát se sekanými mandlemi nebo salát s chřestem a jahodami představují hned dvě skvělé varianty letního oběda.

V dezertech: Bobuloviny a třešně se dokonale hodí do nejrůznějších dezertů, od zmrzliny po dorty a koláče. Pokud použijete sladké sezónní ovoce, můžete snížit množství přidaného cukru. Vyzkoušejte jogurtovou pěnu s ovocem v domácím sirupu – dezert, který bude ještě zdravější, když cukr zcela vynecháte.

Existuje nepřeberné množství způsobů využití těchto malých druhů ovoce – v džusech, koktejlech, chuťových infuzích, džemech a omáčkách, a dokonce i v masových ragú, kterým mohou dodat velmi zvláštní sladkokyselou příchuť. Recepty s bobulovinami a třešněmi hledejte na platformě Cookidoo®.

Třešňové recepty