Obtížnost
Většinu našich receptů lze uvařit snadno. Některé jsou trochu náročnější: jsou hodnoceny jako středně obtížné nebo pokročilé. K jejich přípravě možná budete potřebovat více času.
Čas přípravy
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla.
Celkový čas
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla od začátku do konce: marinování, pečení, chlazení atd.
Počet porcí
Toto zobrazuje, kolik porcí podle tohoto receptu připravíte.
Suroviny
- 800 g pomidorów, pokrojonych w ćwiartki, np. San Marzano, Lima, malinowych
- 50 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 200 g marchewki, pokrojonej na 3-4 cm kawałki
- 50 g selera naciowego, pokrojonego na 3-4 cm kawałki
- 30 g oliwy z oliwek extra vergine
- 100 g cukinii, pokrojonej w 1-2 cm kostkę
- 100 g papryki, pokrojonej na 1-2 cm kawałki
- 100 g bakłażana, pokrojonego w 1-2 cm kostkę
- 100 g wody
- 1 - 2 łyżeczki soli
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 8 liści bazylii, świeżej
- 2 gałązki tymianku, świeżego, tylko liście
- Nutriční hodnoty
- na 1 porcję
- Kalorie
- 209 kJ / 50 kcal
- Protein
- 1 g
- Sacharidy
- 5 g
- Tuk
- 3 g
Ve sbírkách
Alternativní recepty
Wegański sos pomidorowo-marchewkowy
25min
Sos paprykowy à la Ajvar
55min
Sos warzywny do makaronu
40min
Sos arrabbiata
40min
Lutenica
1h 50 min.
Śródziemnomorski sos warzywny
45min
Pikle z krojonej cukinii (TM5)
48 Std. 25 Min
Ketchup
1h
Sos paprykowy (w słoikach na zimę)
2h
Sos neapolitański
1h
Pasta ajvar z papryki i bakłażana
1h 5min
Klasyczny włoski przecier pomidorowy (passata)
55min