Obtížnost
Většinu našich receptů lze uvařit snadno. Některé jsou trochu náročnější: jsou hodnoceny jako středně obtížné nebo pokročilé. K jejich přípravě možná budete potřebovat více času.
Čas přípravy
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla.
Celkový čas
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla od začátku do konce: marinování, pečení, chlazení atd.
Počet porcí
Toto zobrazuje, kolik porcí podle tohoto receptu připravíte.
Suroviny
Kruche ciasto
- 70 g cukru
- 20 - 30 g migdałów, w płatkach
- 140 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 230 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 żółtko
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
nebo 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - 1 szczypta soli
Krem cytrynowy
- 130 g cukru
- 10 - 15 g skórki z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 130 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 100 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
Beza
- 200 g cukru
- 5 białek
- 1 szczypta soli
- Nutriční hodnoty
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2549.8 kJ / 609 kcal
- Protein
- 8.8 g
- Sacharidy
- 74.5 g
- Tuk
- 31.3 g
- Vláknina
- 1.5 g
Ve sbírkách
Alternativní recepty
Krem cytrynowy (lemon curd) – 650 g
20min
Tiramisu
5h 20min
Tarta à la banoffee pie
2 Std. 40 Min
Tartaletki wytrawne z gruszką i serem pleśniowym
1h 45min
Ptysie z kruszonką, nadzieniem malinowym i kremem z białej czekolady
6 godz. 10 min
Tarta cytrynowa z pianą z białek
1 Std. 30 Min
Tarta z czekoladowym kremem mascarpone i malinami
4 Std. 10 Min
Tarta budyniowa
1 Std. 15 Min
Tarta z musem czekoladowym
12 godz. 50 min
Sernik crème brûlée
10 Std. 15 Min
Sernik nowojorski
7 godz. 50 min
Tort dacquoise
8h 15 min