Omáčky na těstoviny – vždy chutné a rychle připravené v Thermomixu®

Těstoviny jsou vždycky dobrý nápad. Představují teplé a vydatné jídlo během týdne, skvělý předkrm nebo přílohu pro víkendové hody i jednoduchý a rychlý oběd. Zde pro vás máme průvodce různými druhy omáček na těstoviny.

Recepty na tři klasické omáčky na těstoviny

Omáčky na těstoviny se obvykle dělí do tří hlavních kategorií – rajčatové, krémové a bylinkovo-olejové pesto omáčky. Tyto tři druhy jsou naprostou klasikou, kterou potřebujete a kterou pomocí Thermomixu® snadno vytvoříte.

1. Omáčky s rajčatovým základem Rozmixujte čerstvá nebo konzervovaná rajčata, česnek, cibuli a olivový olej a získáte tak klasickou rajčatovou omáčku na těstoviny, která se tradičně podává se špagetami.

2. Krémové a husté Typickou omáčkou této kategorie je Carbonara – se slaninou, vejci a parmazánem. Je oblíbená u celé rodiny jako jídlo pro všední den. Podáváme se salátem, který pokrm vhodně doplní.

3. Pesto Náš recept na bazalkové pesto byl doveden k dokonalosti, takže ho můžete s jistotou vyrobit velkou dávku, kterou můžete zamrazit nebo uchovávat po dobu až 10 dnů v chladničce. Rozmíchejte toto klasické bazalkové pesto do špaget a máte okamžitě připravené chutné jídlo.

Profi tip:

Špagety uvařte rychle a snadno v Thermomixu® naším chytrým způsobem, ve Varomě je slijte a jednoduše přidejte do rajčatové omáčky – a můžete rovnou servírovat.

Kombinace těstovin a omáčky – čas na inspiraci

Dokonalá kombinace těstovin a omáčky je hotová věda. Těstoviny mají stovky tvarů, pokud na to chcete jít opravdu profesionálně, ale ve většině supermarketů je jich běžně dostupných asi tak deset. Nechte se inspirovat těmito klasickými kombinacemi, ovšem k párování těstovin s omáčkami neexistují žádná jednoznačná a neporušitelná pravidla.

  • Špagety jsou nejvšestrannějším tvarem těstovin a jsou skvělé s omáčkami z rajčat, s masovými kuličkami i krémovými omáčkami.
  • Tagliatelle dobře doplňují omáčky s výraznou chutí, jako je například houbová omáčka.
  • Spirálky těstovin fusilli dobře drží pesto a hutnější omáčky pro ideální chuť.
  • Vroubky na penne těstovinách jsou ideální pro tekutější omáčky, jako je například omáčka Puttanesca.

Nyní již znáte základy, takže si můžete užívat experimenty a vytvářet vlastní kombinace, které si vaše rodina oblíbí.

Omáčky na těstoviny k přípravě pokrmu

Některé těstoviny slouží jako hlavní chod, v jediném receptu. Špenátová omáčka se smetanou je rychlá a snadná, na stole ji budete mít za chviličku.

Na velký hlad zkuste kuřecí masové kuličky se špagetami. S tímhle receptem vždy zabodujete a je velmi snadný na přípravu – stačí vám jeden hrnec.

Čerstvé, nebo sušené těstoviny?

Nákup čerstvých těstovin může skončit zklamáním a kvalitní sušené těstoviny jsou často lepší než ty čerstvé prodávané v obchodech. Ovšem není nic lepšího, než chuť a pocit zadostiučinění při přípravě domácích čerstvých těstovin – a s Thermomixem® je to hračka. Nechte se inspirovat naším receptem na čerstvé těsto a vyrobte si těstoviny sami, například ty ochucené rajčaty nebo bazalkou. Vyválejte je do tvaru, který potřebujete, a nakrájejte je na tagliatelle či lasagne, ravioli nebo cappeletti (kloboučky ve tvaru raviol), které můžete plnit šunkou a sýrem. Čerstvé těstoviny jsou skvělé a udělají z víkendového oběda zážitek, díky kterému sklidíte úspěch.