Je na čase rozpálit gril

Sezóna letního grilování je tu! Proto jsme pro vás připravili praktické tipy, jak připravit a ugrilovat letní dobroty a spárovat je s tím správným drinkem.

Léto plné grilování je právě v plném proudu

Vylepšete letní pokrmy pivem

Opojný chmelový pěnivý nápoj představuje ideální letní osvěžení – povzbudí chuťové buňky a skvělým způsobem doplní spoustu jídel. Ať už si vyberete tmavé pivo, nebo tradiční světlý ležák, vylepšíte tím chuť jídla. A navíc je pivo překvapivě všestranná ingredience při vaření!

Tipy na párování piva s jídlem

Malá lekce grilování

-Příprava: Než gril začnete používat, důkladně ho očistěte a zbavte ho možných zbytků, které na něm mohly zůstat. Na grilovací rošt použijte speciální kartáč na gril.
-Předehřátí grilu: Při grilování je důležité mít gril pořádně rozpálený. Než začnete s přípravou jídla, gril by měl být předehřátý alespoň po dobu 10 minut.
-Správná teplota: Gril se může rozpálit poměrně rychle. Jídla, jejichž příprava zabere více než 20 minut, negrilujte nad přímým ohněm a jídla, která zaberou méně než 20 minut, připravujte napřímo.
-Burgery: Chcete-li, aby vaše maso na burger bylo rovnoměrně propečené a nesmrštilo se, vytvořte ve střední části karbanátku lžící malou prohlubeň.
-Zelenina: Zeleninu před přípravou pokapejte lehkou vrstvou oleje. Zabráníte tak jejímu spálení a připečení k roštu.
-Omáčky: Přidáváte-li na maso při grilování omáčku, učiňte tak až nakonec, aby se zbytečně nevysušila.
-Nechte maso odpočinout: Nejdůležitějším krokem, jak grilované maso udržet měkké a šťavnaté, je nechat ho alespoň na 7 až 10 minut odpočinout. Šťáva tak může masem rovnoměrně proniknout.

Dodejte přílohám říz

Přílohám dodáte zcela novou dimenzi, pokud je opečete na grilu. Přidáte tak texturu a sladší nádech zelenině a dodáte komplexnější chuť bramborám a zelenině. Tyto přílohy si také udrží důležité živiny a zůstane jim vysoký obsah vlákniny – dva další důvody, proč si letošní léto pochutnávat co nejzdravěji. A nezapomeňte na klasické přílohy jako řecký salát, plněné papričky nebo dipy, které vás v horkém letním počasí osvěží.

Naše oblíbené letní přílohy

Výborné omáčky

S marinádou nebo omáčkou bude grilované maso ještě lepší – dodá mu totiž extra výraznou chuť, ať už sladkou, či kořeněnou. Maso můžete marinovat přes noc nebo jej můžete marinádou potřít na konci grilování. Lze je podávat i jako dip pro ozvláštnění každého sousta. Trocha omáčky také skvěle ochutí zeleninu a přílohy tak budou přímo lahůdkou.

Ještě chutnější grilování