Obtížnost
Většinu našich receptů lze uvařit snadno. Některé jsou trochu náročnější: jsou hodnoceny jako středně obtížné nebo pokročilé. K jejich přípravě možná budete potřebovat více času.
Čas přípravy
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla.
Celkový čas
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla od začátku do konce: marinování, pečení, chlazení atd.
Počet porcí
Toto zobrazuje, kolik porcí podle tohoto receptu připravíte.
Suroviny
Zaczyn typu poolish
- 150 g wody
- 150 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
Ciasto właściwe
- 150 g wody, plus dodatkowa ilość do posmarowania
-
10
g ekstraktu słodowego w proszku
nebo 10 g miodu - 10 g masła, miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 360 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 łyżeczki soli
- 5 g drożdży świeżych, pokruszonych
- mak, do posypania
- 5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody
- Nutriční hodnoty
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 812.2 kJ / 194.1 kcal
- Protein
- 6.4 g
- Sacharidy
- 37.3 g
- Tuk
- 1.8 g
- Nasycený tuk
- 0.6 g
- Vláknina
- 1.4 g
- Sodík
- 468.9 mg
Ve sbírkách
Alternativní recepty
Bułki-trojaczki z ziarnami
2u. 40min
Kajzerki
15 godz. 45 min
Chleb tygrysi
4h
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14 godz. 50 min
Zakwas pszenno-jabłkowy
48 Std. 20 Min
Chleb na maślance i zakwasie
18h
Szwajcarski chleb rustykalny
25 Std. 20 Min
Chleb pszenny na zakwasie
15h
Ciabatty na zakwasie
17 Std.
Chleb drwala
24 Std. 30 Min
Podłużne bułki pszenne
3h 30min
Prosty chleb mieszany
3h 40min