Obtížnost
Většinu našich receptů lze uvařit snadno. Některé jsou trochu náročnější: jsou hodnoceny jako středně obtížné nebo pokročilé. K jejich přípravě možná budete potřebovat více času.
Čas přípravy
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla.
Celkový čas
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla od začátku do konce: marinování, pečení, chlazení atd.
Počet porcí
Toto zobrazuje, kolik porcí podle tohoto receptu připravíte.
Suroviny
Zaczyn typu poolish
- 150 g wody
- 150 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
Ciasto właściwe
- 150 g wody, plus dodatkowa ilość do posmarowania
- 360 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 5 g drożdży świeżych, pokruszonych
-
10
g ekstraktu słodowego w proszku
nebo 10 g miodu - 10 g masła, miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 2 łyżeczki soli
- mak, do posypania
- 5 - 10 kostek lodu lub 1 miarka wody (ok. 100 g)
- Nutriční hodnoty
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 812.2 kJ / 194.1 kcal
- Protein
- 6.4 g
- Sacharidy
- 37.3 g
- Tuk
- 1.8 g
- Nasycený tuk
- 0.6 g
- Vláknina
- 1.4 g
- Sodík
- 468.9 mg
Ve sbírkách
Alternativní recepty
Słodkie maślane rogale
2 Std. 10 Min
Świderki z makiem
2 Std. 10 Min
Chleb tygrysi
4 Std.
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14 godz. 50 min
Bagietki
15 godz.
Bułki-trojaczki z ziarnami
2 Std. 40 Min
Chleb codzienny na drożdżach
3 Std. 45 Min
Kajzerki
15 Std. 45 Min
Podłużne bułki pszenne
3h 30min
Szybkie kajzerki
1 Std. 50 Min
Słonecznikowe bagietki
1 Std. 10 Min
Chleb drwala
24 godz. 30 min