Obtížnost
Většinu našich receptů lze uvařit snadno. Některé jsou trochu náročnější: jsou hodnoceny jako středně obtížné nebo pokročilé. K jejich přípravě možná budete potřebovat více času.
Čas přípravy
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla.
Celkový čas
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla od začátku do konce: marinování, pečení, chlazení atd.
Počet porcí
Toto zobrazuje, kolik porcí podle tohoto receptu připravíte.
Suroviny
Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
- 100 g wody
- 100 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 200 g wody
- 400 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 łyżeczki soli
-
10
g ekstraktu słodowego w proszku
nebo 10 g miodu - 20 g masła, miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 10 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody
- Nutriční hodnoty
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 696.9 kJ / 166.6 kcal
- Protein
- 5.4 g
- Sacharidy
- 30.7 g
- Tuk
- 2.2 g
- Nasycený tuk
- 1 g
- Vláknina
- 1.3 g
- Sodík
- 391.5 mg
Ve sbírkách
Alternativní recepty
Bułki-trojaczki z ziarnami
2h 40min
Przyprawa do chleba
5 Min
Plecione bułki z makiem
14 Std. 30 Min
Bułki wielozbożowe z orzechami
3 godz. 40 min
Ciabatty na zakwasie
17óra
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 Std. 30 Min
Chleb codzienny na drożdżach
3h 45min
Słonecznikowe bagietki
1 Std. 10 Min
Chleb drwala
24u. 30min
Podłużne bułki pszenne
3 Std. 30 Min
Prosty chleb mieszany
3 godz. 40 min
Szybkie kajzerki
1 Std. 50 Min