Obtížnost
Většinu našich receptů lze uvařit snadno. Některé jsou trochu náročnější: jsou hodnoceny jako středně obtížné nebo pokročilé. K jejich přípravě možná budete potřebovat více času.
Čas přípravy
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla.
Celkový čas
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla od začátku do konce: marinování, pečení, chlazení atd.
Počet porcí
Toto zobrazuje, kolik porcí podle tohoto receptu připravíte.
Suroviny
- 460 g mąki krupczatki
- 140 g cukru pudru, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 230 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 60 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2000 - 2100 g jabłek, np. Szarej lub Złotej Renety, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- Nutriční hodnoty
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1109.7 kJ / 265.2 kcal
- Protein
- 3 g
- Sacharidy
- 39.4 g
- Tuk
- 11.5 g
- Nasycený tuk
- 6.9 g
- Vláknina
- 3.3 g
- Sodík
- 22.8 mg
Alternativní recepty
Szarlotka tatrzańska (TM6)
2h
Szarlotka tradycyjna
2u. 20min
Przekładane ciasto marchewkowe z orzechami
2 Std. 55 Min
Kruche ciasto z porzeczkami i bezą
1h 45 min
Kruche ciasto z wiśniami
1 Std. 20 Min
Szarlotka „królewskie góry” (z połówkami jabłek)
1h 45 min
Ciasto kruche wytrawne
5 Min
Tarta z krojonymi owocami (TM6)
5 Std. 30 Min
Knedle z owocami
1h 30min
Bułeczki ze śliwkami i sosem śliwkowym
2h
Konfitura z płatków róży
15 Min
Drożdżowe racuchy z krojonymi jabłkami (TM5)
1 Std.