Kompatibilní verze
Strudel jabłkowy (Apfelstrudel) z sosem waniliowym (TM6)
Obtížnost
Většinu našich receptů lze uvařit snadno. Některé jsou trochu náročnější: jsou hodnoceny jako středně obtížné nebo pokročilé. K jejich přípravě možná budete potřebovat více času.
Čas přípravy
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla.
Celkový čas
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla od začátku do konce: marinování, pečení, chlazení atd.
Počet porcí
Toto zobrazuje, kolik porcí podle tohoto receptu připravíte.
Suroviny
Strudel jabłkowy (Apfelstrudel)
- 80 g rodzynek
- 30 g rumu (patrz wskazówka)
- 100 g masła, pokrojonego na kawałki
- 150 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 żółtko
- 60 g mleka
- 5 g octu, białego (10%)
- 1 szczypta soli
- olej, do natłuszczenia
- 700 g jabłek np. Szara lub Złota Reneta, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki (patrz wskazówka)
- 80 g cukru
- 40 g bułki tartej
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
Sos waniliowy
- 300 g mleka
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 2 żółtka
- 15 g skrobi ziemniaczanej
- 30 g cukru
-
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
nebo 4 łyżeczki cukru wanilinowego - 1 szczypta soli
- cukier puder, do oprószenia
- Nutriční hodnoty
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1316.7 kJ / 314.7 kcal
- Protein
- 4.6 g
- Sacharidy
- 45.9 g
- Tuk
- 12.8 g
- Nasycený tuk
- 7.5 g
- Vláknina
- 2.7 g
- Sodík
- 84.1 mg
Alternativní recepty
Ciasto Marlenka
27 Std. 40 Min
Knedle twarogowe z morelami
35 min
Szampański crème brûlée z biszkoptami
3 Std.
Babka pistacjowa z palonym masłem
3u. 40min
Tort Sachera
3u. 30min
Galette z krojonymi jabłkami (TM6)
1h 20 min
Drożdżówki z ricottą i rabarbarem
2h 20 min
Strudel jabłkowy (Apfelstrudel) z sosem waniliowym (TM5)
4h 40 min
Portugalskie babeczki z kremem
1h 10 min
Bułeczki ze śliwkami i sosem śliwkowym
2h
Crème brûlée
2h 30 min
Sernik baskijski
3 Std. 15 Min