Obtížnost
Většinu našich receptů lze uvařit snadno. Některé jsou trochu náročnější: jsou hodnoceny jako středně obtížné nebo pokročilé. K jejich přípravě možná budete potřebovat více času.
Čas přípravy
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla.
Celkový čas
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla od začátku do konce: marinování, pečení, chlazení atd.
Počet porcí
Toto zobrazuje, kolik porcí podle tohoto receptu připravíte.
Suroviny
- 20 - 30 g jelit wieprzowych, grubych (ok. 1,5 m dł.)
- zimna woda, do namoczenia i płukania
- 1 łyżka octu, białego
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1000 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na kawałki
- 200 g cebuli, przekrojonej na pół
- 300 g boczku parzonego, wędzonego, pokrojonego na kawałki
- 20 g oleju, plus dodatkowa ilość do skropienia
- 20 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 3 - 4 łyżeczki majeranku, suszonego
- Nutriční hodnoty
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1676.9 kJ / 400.8 kcal
- Protein
- 11 g
- Sacharidy
- 36.3 g
- Tuk
- 23.9 g
- Nasycený tuk
- 7.2 g
- Vláknina
- 4.6 g
- Sodík
- 540.6 mg
Ve sbírkách
Alternativní recepty
Pączki hiszpańskie (gniazdka)
2 Std. 15 Min
Paprykarz à la szczeciński
45 Min
Chrupiący boczek z piwnym sosem
2 Std. 40 Min
Kiełbasa słoikowa
26h 30min
Flaczki wołowe
2h 35 min.
Pasztet z ryb słodkowodnych
16 Std. 15 Min
Pyzy z mięsem
1 Std. 20 Min
Pierogi z farszem z surowych ziemniaków i boczku
1 Std. 15 Min
Cebule faszerowane wątróbką
1h 55min
Babka ziemniaczana z boczkiem
1 Std. 40 Min
Kartacze z mięsem
1 Std.
Kopytka
40 Min