![Kiszka ziemniaczana Kiszka ziemniaczana](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/0a2b0b55-9027-4ecb-97ab-b4f0aa7ce3ba/Derivates/7f5b3f72-e0bc-4072-8854-1b41ca2adaaa.jpg)
Obtížnost
Většinu našich receptů lze uvařit snadno. Některé jsou trochu náročnější: jsou hodnoceny jako středně obtížné nebo pokročilé. K jejich přípravě možná budete potřebovat více času.
Čas přípravy
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla.
Celkový čas
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla od začátku do konce: marinování, pečení, chlazení atd.
Počet porcí
Toto zobrazuje, kolik porcí podle tohoto receptu připravíte.
Suroviny
- 20 - 30 g jelit wieprzowych, grubych (ok. 1,5 m dł.)
- zimna woda, do namoczenia i płukania
- 1 łyżka octu, białego
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1000 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na kawałki
- 200 g cebuli, przekrojonej na pół
- 300 g boczku parzonego, wędzonego, pokrojonego na kawałki
- 20 g oleju, plus dodatkowa ilość do skropienia
- 20 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 3 - 4 łyżeczki majeranku, suszonego
- Nutriční hodnoty
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1676.9 kJ / 400.8 kcal
- Protein
- 11 g
- Sacharidy
- 36.3 g
- Tuk
- 23.9 g
- Nasycený tuk
- 7.2 g
- Vláknina
- 4.6 g
- Sodík
- 540.6 mg
Ve sbírkách
Alternativní recepty
Pączki hiszpańskie (gniazdka)
2 Std. 15 Min
Pyzy z mięsem
1h 20min
Pieczony boczek w pięciu smakach
9h 15min
Balotyna z kaczki
2 godz. 45 min
Faworki na żółtkach z piwem
2 godz. 30 min
Kopytka
40min
Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym
1 godz. 50 min
Kartacze z mięsem
1j
Chrupiący boczek z piwnym sosem
2 Std. 40 Min
Pielmieni
1 Std. 10 Min
Flaczki wołowe
2h 35min
Babka ziemniaczana z boczkiem
1 godz. 40 min