Dobrá omáčka může pokrm skvěle doplnit – vylepší ho buď kontrastní, či doplňkovou chutí, dodává barvu a strukturu pro lepší smyslový požitek. Emulgované omáčky mohou být studené, teplé, slané, sladké, jemné nebo s texturou. Příprava těchto omáček, které mohou být často náročné, je díky Thermomixu® hračka.
Emulgované omáčky se připravují smícháním dvou surovin, které obvykle nelze snadno smíchat (proto se často nepovedou). K jejich smíchání se používá emulgátor, kterým jsou obvykle vejce.
Octová zálivka: vše, co potřebujete na zeleninové saláty. Namíchejte si vlastní zálivku podle základního receptu na Hořčicovo-balzamikový dresink . Vyzkoušejte různé typy oleje a octa a přidávejte koření a chutě podle vlastní volby. Zálivky můžete použít také jako marinádu na maso či ryby.
Majonéza: studená emulgovaná omáčka, která se obvykle emulguje pomocí vaječných žloutků. Případně můžete vyzkoušet naši bezvaječnou variantu Veganská majonéza emulgovaná sójovým mlékem. Chcete-li omáčku trochu obměnit, přidejte aromatické bylinky nebo utřený česnek.
Octovou zálivku vytvoříte jednoduše smícháním všech surovin najednou. V případě majonézy je potřeba olej velmi pomalu nalít do víka mixovací nádoby, aby na rotující nože dopadal tenký pramínek vytvářející emulzi.
Zabaglione: nejslavnější pěna ze žloutků, obvykle sladká, vyrobená z cukru, vína (často se používá marsala) a vaječných žloutků. Lze servírovat samostatně se sušenkami nebo jako sladkou omáčku s čerstvým ovocem či závinem. Vyzkoušejte Jablka v páře s omáčkou sabayon nebo Chřest s rýží a citroónovou omáčkou naslano s chřestem či rybou.
Holandská omáčka: tato klasická omáčka se připravuje z citrónové šťávy, vaječných žloutků a másla a často se podává s rybou, sázenými vejci či dušeným chřestem. Pro vylepšení lze přidat špetku kajenského pepře nebo čerstvé bylinky. Chcete-li připravit maltézskou omáčku, jednoduše nahraďte citrónovou šťávu šťávou z červeného pomeranče. K dušené rybě nebo grilovanému kuřecímu prsu nikdy nezklame Holandská omáčka s červenou paprikou.
Béarnská omáčka: připravuje se ze šalotky, estragonu, citrónové šťávy, vaječných žloutků a másla a je to perfektní omáčka, chcete-li vylepšit svůj krvavý hovězí steak připravený metodou sous-vide.
Pokud omáčky připravujete dopředu, skladujte je tak, aby se potravinová fólie přímo dotýkala povrchu omáčky – tak se na ní nevytvoří nežádaný povlak.