Základní informace o luštěninách

Pějme všichni chválu na luštěniny, jednu z nejméně doceněných rostlinných potravin na světě. Luštěniny, tato skromná surovina na vaření − jinak také zvaná luskoviny −, se mohou pochlubit skvělými výživovými hodnotami.

Věděli jste, že…


… jsou skvělým zdrojem bílkovin, mají nízký obsah tuků, vysoký obsah potravinové a rozpustné vlákniny a důležitých vitamínů a minerálů, včetně vápníku, draslíku, zinku, vitamínů B, kyseliny listové a antioxidantů?

… luštěniny jsou uhlohydráty s nízkým glykemickým indexem (GI), což znamená, že se pomaleji tráví a vy se tak delší dobu cítíte sytí?

… jsou nejenom zdravé a výživné, ale také levné, díky čemuž jsou oblíbenou základní potravinou mnoha kultur a kuchyní?

… mezi luštěniny se řadí rostliny, které plodí lusky se semínky? Patří mezi ně čočka, hrách, cizrna, fazole, sójové boby, a kupodivu i arašídy.

Níže uvádíme naše oblíbené luštěniny:

Luštěniny se obvykle prodávají sušené, konzervované či mražené. Jsou neuvěřitelně univerzální a vhodné pro vegetariány; lze je přidat do široké škály pokrmů.

Bob obecný – zemité boby jsou skvělým zdrojem vitamínů A, B1 a B2 a lze je použít k dochucení a zahuštění výtečných pokrmů.

Hrách – nízký obsah tuků, sacharidů, málo kalorií a cukru. Kdo by neměl rád hrášek? Skvěle oživí třeba chutné hráškové rizoto s panchettou.

Čočka – má mnoho tvarů a velikostí. Existuje např. červená, hnědá nebo černá čočka! Miska plná teplé čočková polévka s rajčaty vás večer po práci krásně zahřeje; čočka je i vydatným zdrojem vegetariánského proteinu.

Cizrna – vysoký obsah vlákniny a kyseliny listové, málo kalorií. Hodí se třeba do jídel s kari a do těstovin, omáček, polévek, salátů, koláčů, a dokonce i cizrnový flatbread a zeleninový kari dip.

Červené fazole – šťavnaté fazole pomáhají snižovat obsah cukru v krvi, který vzroste po každém jídle, a jsou základní surovinou vynikajícího chilli con carne s bílými fazolemi.

Skvrnité (pinto) fazole – tuto luštěninu lze jíst celou nebo rozmačkanou. Je hojně využívaná v mnoha receptech.

Kdo by neměl rád luštěniny!