Došlo vám droždí? Žádný problém!

Nic by vám nemělo bránit v tom, abyste upekli výtečné pečivo, pizzu, briošky či jakýkoli recept používající kvašené těsto.

Ze starého těsta udělejte těsto nové

Máte už jen jedno balení droždí? Víc ani nepotřebujete, použijete-li „metodu starého těsta“. Upečte chleba nebo pizzu ze zbývajícího droždí. Můžete začít s recepty jako těsto na pizzu, bagety nebo chléb.

Jakmile těsto zcela nakyne, odeberte kus ve velikosti vejce nebo malé housky, smíchejte ho se stejným množstvím vody a mouky a nechte je přes noc za pokojové teploty odpočinout v zavařovací sklenici či míse. Ráno se probudíte k načechranému základu, který můžete použít do jakéhokoli receptu namísto droždí. Jednoduše odečtěte hmotnost surovin tohoto základu od surovin v daném receptu.

Doba kynutí může být o něco delší, buďte tedy trpěliví. Jednou z výhod je, že můžete čekat v pohodlí domova… A vaše odměna? Bohatá a výrazná chuť, kterou získáte jen několika hodinami kvašení. Nezapomeňte si pak odložit kousek nového těsta na budoucí pečení.

Kvásek jako od našich předků

Pokud nemáte vůbec žádné droždí, můžete se pustit do tvorby vlastního kvásku. Kvásek lidé používali dávno před tím, než bylo k dispozici droždí v obchodech, a jedná se o nejlepší přísadu, chcete-li upéct výborný domácí chléb. Kvásek lze s pomocí mouky a vody vytvořit během 5 až 7 dnů. Každý pekař má svou vlastní metodu – někteří jen smíchají bílou mouku s vodou, jiní přidávají žitnou mouku, jablka či hrozny na podporu kvašení. Obecně platí, že se pravidelným přidáváním vody a mouky snažíme podpořit růst kvasnic přirozeně obsažených v mouce. Aktivní kvásek pak lze ve sklenici uložit do lednice až na několik týdnů.

Chlebové placky z celého světa

Kvasnice nevyžaduje celá řada chlebových placek. Bramborové, jogurtové s bylinkovým máslem nebo indické placky paratha s květákem představují jen několik příkladů chutných chlebových placek z různých zemí, které doma můžete vyrobit s dětmi válením či ručním mačkáním a následným osmažením na pánvi namísto v troubě. Můžete je použít jako wrap nebo servírovat jako přílohu. Krásně nasáknou šťávou z masa nebo omáčkou. Vzdálenými příbuznými chlebových placek jsou i vydatné galettes nebo bretaňské palačinky z pohankové mouky (Thermomix pohanku snadno namele na mouku), které pak naplníte vejci, sýrem, šunkou a dalšími dobrotami.

Chemické kynutí také není k zahození

Kypřicí prášek a jedlá soda nejsou jen na pečení sladkostí. Pomáhají také s kynutím rychlých chlebů. Irsko je věhlasné pro svůj chléb z jedlé sody, chléb z rýžové mouky je oblíbený mezi bezlepkáři a ostatní nepohrdnou kukuřičným chlebem nebo makovo-rozmarýnovými knäckebroty.

Než znovu použijete droždí, oblíbíte si doma tolik jiných receptů, že vám běžné pečení chleba bude připadat jako věc minulosti.

Vynikající pečivo bez kvasnic

Začněte péct