Polsko je skvělým místem pro odpočinek – malebné scenérie, krásné hory, jezera a Baltské moře. Města překypují historickou architekturou, bohatou kulturou a samozřejmě… vynikajícím jídlem. Poláci jsou známí svou pohostinností a laskavostí. Vydejte se tedy na poznávací kulinářskou cestu Polskem.
Objevte nejoblíbenější polské speciality, tradiční pokrmy a suroviny.
1. Pirohy
Nejznámějším jídlem polské kuchyně jsou pirohy. Nejoblíbenějším typem pirohů jsou ruské pirohy, plněné vařenými bramborami a čerstvým tvarohem. Pirohy se ale však plní také masem (hovězím, vepřovým, kuřecím či jehněčím), kysaným zelím nebo houbami. Obvykle se podávají se škvarky.
2. Kvašené potraviny
Tradice přípravy těchto přírodních probiotik sahá až do doby staré polské kuchyně. Mezi nejslavnější fermentovaná jídla patří nakládané okurky a kysané zelí, které tvoří základ dalších jídel, jako je polský bigos. Mezi další fermentovaná jídla patří například kvašená červená řepa, která se konzumuje ve formě šťávy, nebo žitné kvasy používané nejenom k přípravě chleba, ale také známé polské kyselé polévky z žitného klásku.
3. Klobása
Klobásy jsou v polské kuchyni na každodenním pořádku, ale připravují se také ke zvláštním příležitostem, jako jsou Vánoce a Velikonoce. Polské studené nářezy a klobásy se podávají nakrájené s tradičními přílohami: nakládanými okurkami, křenem, červenou řepou (nastrouhaná červená řepa a křen), tatarskou omáčkou a hořčicí. Poláci také milují klobásy grilované na ohni a často je přidávají do polévek a ragú.
4. Sýr
Polsko (a zejména region Podhalí) je pyšné na své tradiční ovčí sýry, jako jsou oštěpek, brynza a bunc. Ostatní regiony mají také své vynikající sýry. Ve slezském regionu je specialitou smažený sýr připravovaný ze zralého přírodního sýra. V Pomořansku najdete polský sýr podobající se sýru camembert.
5. Ryby
Díky přístupu k moři, jezerům a řekám zahrnuje polská kuchyně také vynikající rybí pokrmy. Jmenujme například výtečné polské předkrmy ze sleďů. Poláci nejčastěji konzumují tresku, pstruha, štiku a okouna.
6. Polévka
Absolutní nezbytnost v kterýkoli den roku! Polské polévky jsou obvykle bohaté a plné chuti – od vývarů s domácími nudlemi po bílý nebo červený boršč, houbovou polévku či okurkovou polévku… možností je nespočet!
7. Zelné rolky (gołąbki)
Pokrm připravovaný z listů bílého zelí plněný rýží a mletým masem. Rolky se podávají s rajčatovou nebo houbovou omáčkou. Buď se pomalu vaří, nebo se pečou – a nejlépe chutnají následující den.