Obtížnost
Většinu našich receptů lze uvařit snadno. Některé jsou trochu náročnější: jsou hodnoceny jako středně obtížné nebo pokročilé. K jejich přípravě možná budete potřebovat více času.
Čas přípravy
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla.
Celkový čas
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla od začátku do konce: marinování, pečení, chlazení atd.
Počet porcí
Toto zobrazuje, kolik porcí podle tohoto receptu připravíte.
Suroviny
- 150 - 170 g cebuli, przekrojonej na pół
- 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 45 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
- 50 g oliwy z oliwek
- 250 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta czarnego pieprzu, mielonego
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 450 - 500 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 1 szczypta cukru
- 400 g wody
- 300 g makaronu, suchego, typu penne lub innego krótkiego
- 150 g sera ementaler, tartego
- Nutriční hodnoty
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3223.1 kJ / 770.4 kcal
- Protein
- 33.6 g
- Sacharidy
- 75.2 g
- Tuk
- 38.2 g
- Nasycený tuk
- 21.6 g
- Vláknina
- 6.2 g
- Sodík
- 707.2 mg
Ve sbírkách
Alternativní recepty
Zapiekanka pasterska z serem cheddar
1h 10 min
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
1h 10 min
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, papryką i kiełbasą
1j
Sos amatriciana
50 menit
Zapiekanka makaronowa à la cordon bleu
50 menit
Makaron à la bolognese
30 min
Lasagne bolońska
2j 30 menit
Sos pomidorowy z mięsem (ragù)
1j 30 menit
Makaron a'la carbonara
30 min
Zapiekanka pasterska (shepherd's pie)
2h 35 min
Sos neapolitański
1j
Makaron w sosie bolońskim
40 min