
Obtížnost
Většinu našich receptů lze uvařit snadno. Některé jsou trochu náročnější: jsou hodnoceny jako středně obtížné nebo pokročilé. K jejich přípravě možná budete potřebovat více času.
Čas přípravy
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla.
Celkový čas
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla od začátku do konce: marinování, pečení, chlazení atd.
Počet porcí
Toto zobrazuje, kolik porcí podle tohoto receptu připravíte.
Suroviny
- 220 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
- 510 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 330 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 15 g soli
- skrobia ziemniaczana do oprószenia koszyka do wyrastania chleba
- 10 kostek lodu do zaparowania piekarnika
- Nutriční hodnoty
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 81.9 kcal / 343 kJ
- Protein
- 2.5 g
- Tuk
- 0.4 g
- Sacharidy
- 17.4 g
- Vláknina
- 0.8 g
- Nasycený tuk
- 0.1 g
- Sodík
- 224.8 mg
Ve sbírkách
Alternativní recepty
Chleb pszenny na zakwasie
12hod.
Chleb żytni na zakwasie
17hod. 25min
Żytni zakwas chlebowy
96hod.
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17hod. 25min
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16hod. 30min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z oliwkami
5hod. 10min
Chleb pszenno-żytni z kminkiem na zakwasie pieczony na liściu kapusty
18hod. 20min
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16hod.
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18hod. 45min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17hod. 20min
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
16hod.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18hod. 45min