Obtížnost
Většinu našich receptů lze uvařit snadno. Některé jsou trochu náročnější: jsou hodnoceny jako středně obtížné nebo pokročilé. K jejich přípravě možná budete potřebovat více času.
Čas přípravy
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla.
Celkový čas
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla od začátku do konce: marinování, pečení, chlazení atd.
Počet porcí
Toto zobrazuje, kolik porcí podle tohoto receptu připravíte.
Suroviny
Ciasto francuskie
- 100 g zimnej wody
- 500 g mąki pszennej, typu 500, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 3 jajka, plus 1 roztrzepane, do posmarowania ciastek
- 2 łyżki octu
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta cukru
- 300 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 600 g twarogu, tłustego, pokrojonego na kawałki
- 50 g mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego, w proszku, niesłodzonego
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
nebo 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- Nutriční hodnoty
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 389.8 kJ / 93.1 kcal
- Protein
- 5.5 g
- Sacharidy
- 14.4 g
- Tuk
- 1.6 g
- Nasycený tuk
- 0.7 g
- Vláknina
- 0.3 g
- Sodík
- 27.7 mg
Ve sbírkách
Alternativní recepty
Kremówki (Napoleonki)
6 Std. 30 Min
Szarlotka tradycyjna
2h 20 min
Japoński biszkopt miodowy (Kasutera)
1u. 50min
Kajmakowe ciasto na zimno z biszkoptami
2 Std. 30 Min
Ciasto z jabłkami (apple pie)
1h 10min
Wieniec z makiem i morelami
1h 30min
Naleśniki kawowe
1h
Ciasto piaskowe z jabłkami
1h 10min
Drożdżówki z nadzieniem z płatków róż
1h 15min
Ciastka bezowe "Sokoły"
2 Std. 30 Min
Ciasto z jabłkami
1h 20min
Pierożki półfrancuskie z dżemem
2u. 50min