Obtížnost
Většinu našich receptů lze uvařit snadno. Některé jsou trochu náročnější: jsou hodnoceny jako středně obtížné nebo pokročilé. K jejich přípravě možná budete potřebovat více času.
Čas přípravy
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla.
Celkový čas
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla od začátku do konce: marinování, pečení, chlazení atd.
Počet porcí
Toto zobrazuje, kolik porcí podle tohoto receptu připravíte.
Suroviny
Zaczyn żytni (dzień 1.)
- 220 g wody
- 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
- 170 g mąki żytniej razowej
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 180 g wody
- 100 g twarogu, chudego, podzielonego na kawałki
- 400 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki ziół włoskich, mieszanych, suszonych, np. tymianku, oregano, bazylii, rozmarynu
- olej, do natłuszczenia
- skrobia ziemniaczana, do oprószenia
- 2 - 3 liście szałwii, świeże
- 5 - 10 kostek lodu lub pół szklanki wody (ok. 100 g)
- Nutriční hodnoty
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 351.5 kJ / 84 kcal
- Protein
- 3 g
- Sacharidy
- 16.6 g
- Tuk
- 0.6 g
- Nasycený tuk
- 0.1 g
- Vláknina
- 1.2 g
- Sodík
- 194.5 mg
Ve sbírkách
Alternativní recepty
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16sa 45 dk
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z oliwkami
5h 10min
Chleb codzienny na zakwasie
12hod.
Chleb na zakwasie z przyprawami
16h 30min
Chleb litewski na miodzie
30 godz.
Chleb pszenny na zakwasie
15 godz.
Chleb wenecki na zakwasie
17 Std. 10 Min
Ziołowa przyprawa do chleba
5min
Przyprawa do chleba
5min
Chleb z ziarnami
2hod. 30min
Prosty chleb mieszany
3u. 40min
Chleb na maślance i zakwasie
18h