Obtížnost
Většinu našich receptů lze uvařit snadno. Některé jsou trochu náročnější: jsou hodnoceny jako středně obtížné nebo pokročilé. K jejich přípravě možná budete potřebovat více času.
Čas přípravy
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla.
Celkový čas
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla od začátku do konce: marinování, pečení, chlazení atd.
Počet porcí
Toto zobrazuje, kolik porcí podle tohoto receptu připravíte.
Suroviny
Zaczyn żytni (dzień 1.)
- 220 g wody
- 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
- 170 g mąki żytniej razowej
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 180 g wody
- 100 g twarogu, chudego, podzielonego na kawałki
- 400 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki ziół włoskich, mieszanych, suszonych, np. tymianku, oregano, bazylii, rozmarynu
- olej, do natłuszczenia
- skrobia ziemniaczana, do oprószenia
- 2 - 3 liście szałwii, świeże
- 5 - 10 kostek lodu lub pół szklanki wody (ok. 100 g)
- Nutriční hodnoty
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 351.5 kJ / 84 kcal
- Protein
- 3 g
- Sacharidy
- 16.6 g
- Tuk
- 0.6 g
- Nasycený tuk
- 0.1 g
- Vláknina
- 1.2 g
- Sodík
- 194.5 mg
Ve sbírkách
Alternativní recepty
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16h 45min
Dyniowy chleb na zakwasie
18 godz. 20 min
Chleb na zakwasie z przyprawami
16h 30min
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 Std.
Chleb na maślance i zakwasie
18 Std.
Paluchy z serem i boczkiem na zakwasie
14h 45min
Chleb wenecki na zakwasie
17h 10min
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
19h
Chleb litewski na miodzie
30 Std.
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14h 30min
Chleb drwala
24 Std. 30 Min
Prosty chleb mieszany
3 Std. 40 Min