Obtížnost
Většinu našich receptů lze uvařit snadno. Některé jsou trochu náročnější: jsou hodnoceny jako středně obtížné nebo pokročilé. K jejich přípravě možná budete potřebovat více času.
Čas přípravy
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla.
Celkový čas
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla od začátku do konce: marinování, pečení, chlazení atd.
Počet porcí
Toto zobrazuje, kolik porcí podle tohoto receptu připravíte.
Suroviny
- 100 - 120 g grzybów, suszonych (np. borowików lub podgrzybków)
- 1500 g wody
- 3 - 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 50 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 50 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 30 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 80 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 40 g masła, pokrojonego na kawałki
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
nebo 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- Nutriční hodnoty
- na 1 porcję
- Kalorie
- 480.8 kJ / 114.9 kcal
- Protein
- 2.3 g
- Sacharidy
- 16.6 g
- Tuk
- 5.8 g
- Nasycený tuk
- 3.5 g
- Vláknina
- 3.1 g
- Sodík
- 417.7 mg
Alternativní recepty
Kapuśniak kaszubski
45min
Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach
13 godz. 50 min
Zupa grochowa
1 Std.
Krupnik z grzybami
45min
Kapuśniak
50min
Zupa ogórkowa
30min
Zupa grzybowa z pęczakiem
1 Std. 10 Min
Wegetariański kapuśniak z białej kapusty
40min
Barszcz biały wielkanocny
1 Std. 10 Min
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami
1 Std. 15 Min
Barszcz do pasztecików
2 Std. 5 Min
Bigos staropolski
1h 35 min