Víc než vaření

Jak využít chuť kávy při vaření

Vaření s kávou

Káva patří mezi všeobecně oblíbené nápoje. S karamelovými, ovocnými a čokoládovými tóny dokáže osvěžit chuť už po jediném doušku. Existuje však více způsobů, jak zachytit sladkou a kouřovou chuť tohoto mokka elixíru, než jen jeho samotné pití.

Vaření s kávou může obohatit chuť jakéhokoli jídla od večeře až po dezert. Jídlu dodá zemitou chuť počínaje masem a konče marinádami a také zapůjčí hořkosladký nádech koláčům a sušenkám. Pokud zbytky kávy použijete do džusů a koktejlů, můžete snížit množství odpadu a zároveň si dopřát kofeinovou vzpruhu.

Maso bude měkčí a chutnější

Stačí pár lžic kávy v marinádě, aby hovězí maso změklo a dodalo jídlu novou lahodnou dimenzi, protože káva dokáže krásně zkaramelizovat. Je také vynikajícím doplňkem barbecue omáčky ke grilovanému masu. Špetka kávy v chilli omáčce pomůže dotvořit chuť a zjemnit pálivost.

Použijte ji jako pikantní kořenicí směs

Pokud si kávu namelete doma v osvědčeném Thermomixu®, můžete ji použít jako kořenicí směs, která dodá vašim jídlům okamžitý šmrnc. Jednoduše ji smícháte se solí, paprikou a oblíbeným kořením, rozetřete a můžete grilovat nebo ji přidejte do kakaa, a vytvořte tak na vepřovém bůčku nebo jehněčím masu kůrčičku připomínající karamel.

Nic lepšího neexistuje, než čerstvě umletá káva!

S Thermomixem® snadno namelete zrnkovou kávu pro ten nejdokonalejší šálek kávy! Kávová zrna stačí mlít 1 minutu při rychlosti 9. Čas si můžete upravit podle požadované hrubosti!

Dodejte svým dezertům příchuť espressa

Pokud máte rádi chuť kávy v dezertech, espresso v prášku nabízí intenzivní chuť praženého mokka, která se rozpustí v horké vodě a promění jakoukoli dobrotu ve svěží a krémovou specialitu. Stačí malé množství, abyste dodali hořkou čokoládovou příchuť brownies, kávovému dortu a samozřejmě tiramisu. Nebo ji můžete zjemnit cukrem a smetanou a vytvořit hedvábné semifreddo.

Vychutnejte si lahodnou chuť

Pobudit své smysly jemnými tóny karamelu, citrusů, květin a peckovitého ovoce můžete i svým šálkem kávy. Vychutnávat si všechny složitosti kávy v tekuté podobě je uklidňující zážitek, ať už v podobě horkého cappuccina, nebo studeného, osvěžujícího latté. Nejlepší ze všeho je, že můžete experimentovat s různými kávovými zrny a technikami přípravy, abyste si sami připravili lahodnou a sytou praženou kávu.