Jak využít chuť kávy při vaření
Káva patří mezi všeobecně oblíbené nápoje. S karamelovými, ovocnými a čokoládovými tóny dokáže osvěžit chuť už po jediném doušku. Existuje však více způsobů, jak zachytit sladkou a kouřovou chuť tohoto mokka elixíru, než jen jeho samotné pití.
Vaření s kávou může obohatit chuť jakéhokoli jídla od večeře až po dezert. Jídlu dodá zemitou chuť počínaje masem a konče marinádami a také zapůjčí hořkosladký nádech koláčům a sušenkám. Pokud zbytky kávy použijete do džusů a koktejlů, můžete snížit množství odpadu a zároveň si dopřát kofeinovou vzpruhu.
Stačí pár lžic kávy v marinádě, aby hovězí maso změklo a dodalo jídlu novou lahodnou dimenzi, protože káva dokáže krásně zkaramelizovat. Je také vynikajícím doplňkem barbecue omáčky ke grilovanému masu. Špetka kávy v chilli omáčce pomůže dotvořit chuť a zjemnit pálivost.
Pokud si kávu namelete doma v osvědčeném Thermomixu®, můžete ji použít jako kořenicí směs, která dodá vašim jídlům okamžitý šmrnc. Jednoduše ji smícháte se solí, paprikou a oblíbeným kořením, rozetřete a můžete grilovat nebo ji přidejte do kakaa, a vytvořte tak na vepřovém bůčku nebo jehněčím masu kůrčičku připomínající karamel.
Pokud máte rádi chuť kávy v dezertech, espresso v prášku nabízí intenzivní chuť praženého mokka, která se rozpustí v horké vodě a promění jakoukoli dobrotu ve svěží a krémovou specialitu. Stačí malé množství, abyste dodali hořkou čokoládovou příchuť brownies, kávovému dortu a samozřejmě tiramisu. Nebo ji můžete zjemnit cukrem a smetanou a vytvořit hedvábné semifreddo.
Pobudit své smysly jemnými tóny karamelu, citrusů, květin a peckovitého ovoce můžete i svým šálkem kávy. Vychutnávat si všechny složitosti kávy v tekuté podobě je uklidňující zážitek, ať už v podobě horkého cappuccina, nebo studeného, osvěžujícího latté. Nejlepší ze všeho je, že můžete experimentovat s různými kávovými zrny a technikami přípravy, abyste si sami připravili lahodnou a sytou praženou kávu.