Dýně na Halloween a nejen to

Dýně evokují podzim a dobré jídlo z dobré úrody. Jsou neuvěřitelně všestranným plodem. Můžete je vyřezávat, vařit, zapékat. Na slano nebo na sladko. Restovat nebo mixovat. Existuje spousta různých odrůd a způsobů využití této výživné potraviny. Dýně jsou vynikajícím zdrojem vlákniny a dobrým zdrojem vitaminu A. S našimi svěžími dýňovými nápady získáte z této sezónní zeleniny maximum.

Vyřezávání dýní

Nedovolte, aby vás letos Halloween vyděsil! Zde je pár jednoduchých strašidelných tipů, které vám pomohou zdokonalit vaše řezbářské dovednosti.

Chce to klid. Těžká dýně bude mít pravděpodobně pevnější slupku a půjde vyřezávat obtížněji.
Žádný nepořádek. Připravte si dostatek novin nebo kuchyňských utěrek.
Pevný základ. Dýni položte na hnízdo ze srolovaného ručníku, aby se vám nestěhovala po stole sem a tam.
Jděte na to jednoduše. Nejdříve si vše rozvrhněte a až pak začněte vyřezávat.
Zapojte děti. Malé ruce dostanou ten nejlepší úkol – přidat děsivé speciální efekty pomocí třpytek nebo fixů.
Hrajte na jistotu. Dovnitř vložte místo svíček raději LED světlo.

Lahodné dýňové recepty

Měkká, zlatá, šťavnatá dýňová dužina má podobnou chuť a texturu jako sladké brambory, proto je skvělým doplňkem sladkých i slaných jídel. Buďte v kuchyni kreativní – nechte se inspirovat našimi chutnými nápady a vyzkoušejte něco nového.

Vaření v páře: vařit dýni v páře v systému Varoma® a mezitím připravovat ostatní suroviny v mixovací nádobě je skvělý způsob, jak ušetřit čas i svou energii. Podívejte se na Čočka na kari s dýní v páře a vyzkoušejte toto lahodné rodinné vegetariánské jídlo.

Restování: tento způsob přípravy zvýrazní sladkou chuť dýně. Jednoduše dýni nakrájejte (se slupkou nebo bez), zakápněte olivovým olejem a posypte oblíbenými bylinkami a kořením. Doporučujeme česnek, mletý pepř a trochu mořské soli – a máte perfektní přísadu do rizota.

Mixování: když je dýně měkká, lze ji snadno rozmixovat a použít jako chutný polévkový základ. Vyzkoušejte náš recept na Dýňovou polévku a přesvědčte se, jak úžasnou a lahodnou surovinou je dýně.

Pyré: dýňové pyré lze použít v mnoha receptech. Hotové navíc vydrží až tři dny v lednici nebo 3–6 měsíců v mrazáku. Kromě toho, že je základem mnoha sladkých a slaných receptů, je dýňové pyré spolu s kořením jako skořice, kardamom nebo muškátový oříšek také vynikající, když se přidá do kávy!

Pečení: oslaďte si podzim lahodnými domácími dobrotami. Dýně může hrát hlavní roli v oblíbených dezertech od mňamek jako Dýňový cheesecake se skořicí až po šťavnatý, úžasný Dýňový chlebíček.

Využití dýňových semínek

Dýňová semínka se dají jíst a jsou plná bílkovin a zdravých tuků, takže si jejich pozitiva nenechte ujít. Přidejte je do salátu nebo chleba, použijte je jako ozdobu polévek, smoothie a dipů. Dýňová semínka můžete přidat také do domácí granoly, kterou podáváte jako zdravou snídani.

Dýně jako dekorace

Proměňte svou vydlabanou dýni ve velkolepý zlatý hřeb Halloweenské párty. Jednoduše do ní vložte skleněnou mísu, naplňte oblíbeným punčem a nechte své hosty, aby si posloužili. Vyzkoušejte náš Pomerančový punč nebo Mexický rozmarýnový punč.

Tak na co ještě čekáte? Oprašte pavučiny, pozvěte pár děsivých hostů a pomocí našich triků, dobrot a tipů si připravte dýně na dokonalý Halloween.

Prohlédněte si naši knihovnu dýňových receptů!

Všechny naše dýňové recepty