Obtížnost
Většinu našich receptů lze uvařit snadno. Některé jsou trochu náročnější: jsou hodnoceny jako středně obtížné nebo pokročilé. K jejich přípravě možná budete potřebovat více času.
Čas přípravy
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla.
Celkový čas
Toto je celková doba přípravy tohoto jídla od začátku do konce: marinování, pečení, chlazení atd.
Počet porcí
Toto zobrazuje, kolik porcí podle tohoto receptu připravíte.
Suroviny
- 5 - 10 g koperku, świeżego, tylko liście
- 350 g kapusty, młodej, pokrojonej na 5-6 cm kawałki
- 70 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 40 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 40 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 40 g pora, tylko biała część, pokrojonego w 1 cm plastry
- 1 ząbek czosnku
- 150 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
- 1000 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
nebo 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona - 1 liść laurowy, suszony
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 150 g kiełbasy, np. śląskiej, toruńskiej, pokrojonej w 1 cm półplastry
- Nutriční hodnoty
- na 1 porcję
- Kalorie
- 615.5 kJ / 147.1 kcal
- Protein
- 6.9 g
- Sacharidy
- 14 g
- Tuk
- 7.7 g
- Nasycený tuk
- 2.3 g
- Vláknina
- 3.5 g
- Sodík
- 830.4 mg
Alternativní recepty
Zupa kalafiorowo-ziemniaczana z kabanosami
40 min
Kapuśniak kaszubski
45 min
Zupa fasolowa z pulpecikami
50 min
Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach
13 godz. 50 min
Kartoflanka z grzybami i wędzonym boczkiem
50 min
Zupa grochowa
1h
Krupnik z grzybami
45 min
Kapuśniak
50 min
Zupa z kiszonych ogórków
45 min
Krupnik
40 min
Zupa botwinka
40 min
Barszcz ukraiński
1h 35 min.